Published On: joi, Sep 20th, 2012

Blonde Avalanche a fost un adevarat succes la Braila

Share This
Tags

* Armata a dovedit ca poate intervenii oricand pentru salvarea de vieti omenesti in cazul unor catastrofe * Vehiculul Piranha a fost principala atractie la exercitiul multinational Blonde Avalanche  *

Astazi, a avut loc ultima zi a proiectului “Blonde Avalanche”, la care au participat Ministrul Apararii Nationale a Romaniei, Cornelui Dobritoiu, seful de stat major al Armatei Romane, general locotenent dr. Stefan Danaila, seful de stat major al Fortelor Terestre, Sorin Ioan, loctiitorii sefilor Statelor Majore ale Armatelor Slovaciei, Ungariei, Ucrainei si Romaniei, observatorii militari din SUA, China, Serbia si Republica Moldova alaturi de autoritatile publice locale si de cadrele active de pe plan local. Evenimentul a avut loc la poligonul de instructie la apa din sat Varsatura, unde au avut loc mai multe activitati practice.

Acesta manifestare s-a desfasurat dupa un scenariu bine organizat care a vizat salvarea populatiei din Insula Mare a Brailei. Pe timpul activitatii practice au actionat in comun militari ai Batalionului multinational de geniu care au intervenit cu ajutorul mijloacelor tehnice specifice interventiei la cursul de apa pentru salvarea sinistratilor.

Atractia exercitiului a fost un vehicul blindat de tip Mowag Piranha III 8*8 care a avut ca scop evacuarea unui sinistrat grav bolnav, dintr-o zona greu accesibila din Insula Mare a Brailei.

Totodata, cu ajutorul pontoanelor, militarii au format un pod plutitor peste Dunare care a ajutat la transportul rapid al sinistratilor din Insula Mare a Brailei. Cu toate ca acest exercitiu dureaza in jur de 35 de minute, acestia au scos un timp record astazi, “construind” podul plutitor in aproximativ 20 de minute.

De asemenea pentru acest exercitiu, cadrele militare au avut nevoie si de interventia unui elicopter militar, care a salvat doua persoane ce se aflau in apa. Exercitiul s-a incheiat cu o vizita la tabara pentru sinistrati dar si cu o expozitie cu tehnica folosita pentru limitarea si lichidarea urmelor inundatiilor catastrofale.

Reprezentantii delegatiilor militare care au participat la acest eveniment au fost Zoltan Orosz din Ungaria, Miroslav Kocian din Slovacia, Bohdan Bondar din Ucraina si Dan Ghica Radu din Romania, totodata exercitiul a fost condus de directorii colonelul Gheorghe Soare din Romania si colonelul Miroslav Fazik din Slovacia.

Ministrul Apararii Nationale, Cornelui Dobritoiu, s-a aratat multumit de desfasurarea acestui exercitiu declarand ca acest eveniment a ajutat la o mai buna colaborare intre cadrele active din Romania si cele din statele invitate. “Acest batalion multinational, Tisa, este constituit tocmai pentru salvarea cetatenilor de la inundatii sau de la alte catastrofe. Exercitiul a fost deosebit de complex si am putut observa exact care sunt pasii pentru salvarea cetatenilor in cazul unor catastrofe. Batalionul isi va extinde aria de desfasurare a activitatilor, in Bazinul Dunarii, avand acolo posibilitatrea de a colabora si cu alte state de pe tronsonul Dunarii,” a declarat ministrul apararii, Cornelui Dobritoiu.

In ceea ce priveste dotarile pe care Romania le are in momentul de fata, ministrul Cornelui Dobritoiu a precizat faptul ca nivelul acestora este cam acelasi, cel putin la nivelul tarilor participante la acest exercitiu.

Evenimentul a continuat pe platoul din fata primariei unde Ministrul Apararii Nationale alaturi de primarul Aurel Simionescu si subprefectul Catalin Grosu dar si de cadrele active care au organizat aceasta manifestare, au participat la festivitatea de incheiere, Cornelui Dobritoiu multumind organizatorilor si tarilor participante la acest eveniment.

Comentarii

comentariu

About the Author

-