Published On: lun, Sep 24th, 2012

Alegeri parlamentare 2012. Cum se aleg colegiile si cine intra in marea batalie finala

Share This
Tags

* Legi facute sa nu fie respectate si bani aruncati pe referendumuri *

In cadrul referendumului din 2009 cetatenii romani au fost de acord ca Parlamentul sa devina unicameral, iar numarul maxim de parlamentari sa nu depaseasca 300. Pentru trecerea la Parlament unicameral este necesara modificarea Constitutiei, procedura care presupune la randul ei un alt referendum, alti bani, alta distractie. Reducerea numarului de parlamentari insa, se putea realiza prin lege organica initiata si adoptata in Parlament, iar mai apoi promulgata de seful statului. Pana la momentul actual nimic, din toate aceste lucruri nu s-a intamplat, in ciuda faptului ca cetatenii au fost scosi la urne pe banii lor si mai mult, acestia si-au manifestat clar optiunile in cadrul Referendumului din 2009.

In urma dezbaterilor dintre partidele politice este posibil ca numarul de parlamentari in 2012 sa creasca intre 40 si 100. Astfel, nu numai ca nu se va respecta Referendumul din 2009 dar, exista sanse reale, ca in urma recensamantului, numarul parlamentarilor la alegerile viitoare sa creasca.

O abureala legislativa a colegiilor parlamentare

Legea 35/2008 prevede ca in Parlament intra direct cei care au obtinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Aceeasi lege insa spune ca fiecare partid are dreptul la un numar de parlamentari direct proportional cu voturile obtinute. Astfel, daca un partid ia peste 50% din voturi in toate colegiile din judet, tot legea spune ca trebuie atribuite, prin redistribuire locuri suplimentare unor candidati din alte partide.

Un astfel de caz s-a regasit in Arad, la alegerile din 2008, cand s-au ales 8 parlamentari pe 7 colegii.

Votul politic, la alegerile locale reprezinta principalul criteriu de alegere a colegiilor eligibile. Astfel, USL este cea mai castigata, obtinand un scor de 88% la alegerile locale, in mandatele de presedinte de Consiliu Judetean.

Legea prevede ca un colegiu de deputat trebuie sa cuprinda 70.000 de locuitori, iar un colegiu de senator 160.000 de locuitori. In urma delimitarilor realizate la alegerile parlamentare din 2008, situatia este putin schimbata. Astfel, un deputat poate avea intre 50.000 si 90.000 de locuitori, iar un senator intre 112.000 si 208.000 locuitori.

Cum isi aleg partidele politice colegiile eligibile

USL, avand o majoritate de voturi in cadrul alegerilor locale isi alege colegiile mici, unde exista primari alesi in functie care au posibilitatea sa scoata lumea la vot. Astfel, pot obtine peste 50% din voturi, evitand redistribuirea si automat posibilitatea de a pierde acel colegiu.

Partidul Democrat Liberal, cu un scor mic in cadrul alegerilor locale, mizeaza pe colegiile mari, unde sunt si mai multi candidati, avand astfel posibilitatea de a prinde un loc in urma redistribuirii.

In cadrul sistemului de vot, redistribuirea mandatelor se face in colegiile unde au existat deja candidati care au obtinut majoritate. Aceasta redistribuire se face insa prin calcularea numarului de voturi pe care un partid il obtine la nivel judetean si national.

Comentarii

comentariu

About the Author

-