Published On: lun, Aug 6th, 2012

Voluntariatul – o alternativa pentru tinerii braileni

Share This
Tags

*Clubul Voltin incurajeaza tinerii sa se implice in activitati de voluntariat si le ofera sansa de avea parte de o experienta multiculturala la ei acasa

Clubul Voltin Braila este o organizatie non-guvernamentala care incurajeaza tinerii sa se implice in activitati de voluntariat atat pe plan local, cat si european. Este parte in programul “Tineret in actiune”al Comisiei Europene. Unul dintre programele operationale ale acestui program este “ Serviciul European de Voluntariat” care sprijina voluntariatul transnational al tinerilor. In prezent Clubul  Voltin se bucura de prezenta a trei voluntari straini care isi desfasoara stagiul SEV. Nuno din Portugalia, Xavi din Spania si Yuksel din Turcia  participa la proiectele aflate in derulare impreuna cu voluntarii romani. Aceasta este a sasea serie de voluntari straini ai clubului Voltin.

“Volunteer job club – volunteering one step close to employment” este proiectul principal aflat in derulare avand ca principale tematici conditiile tinerilor in comunitate, tinerii aflati in fata angajarii, multiculturalitatea. Proiectul este implementat de A.N.M.R.F “Louis Pasteur”, club Voltin Braila pe perioada iunie 2012 – martie 2013 si este finantat de Comisia Europeana prin programul “Tineret in actiune”.

In cadrul acestui proiect tinerii primesc informatii despre modul de a-si organiza CV-ul, reguli de prezentare la un interviu si tot ceea ce le poate fi de folos pentru a se integra pe piata muncii. Promoveaza ideea ca voluntariatul este util in a-ti gasi un loc de munca deoarece ajuta tinerii sa se dezvolte pe plan personal, sa isi descopere punctele tari si sa invete sa lucreze in echipa.

“Cel mai important este procesul de inovare si dezvoltare personala al tinerilor. Sistemul implementat de noi este Learning by doing” ne-a declarat Adriana Vadeanu, fondatoarea clubului Voltin. Voluntarilor straini le place sa comunice cu comunitatea locala si se implica in toate activitatile care presupun acest lucru. Nuno, voluntarul din Portugalia ne-a spus ca ii face foarte mare placere sa ajute persoanele din caminele de batrani unde merge frecvent. Cei trei voluntari straini beneficiaza de cursuri de limba romana in cadrul clubului Voltin. Acestea se desfasoara de trei ori pe saptamana. Mentorii si profesoara voluntarilor sunt multumiti de faptul ca acestia coopereaza foarte bine. Nuno considera ca acest curs ii este de folos in a structura si a intelege mai bine ceea ce aude zilnic pe strada si a se putea descurca in activitatea cotidiana.

In cadrul proiectului principal voluntarii organizeaza proiecte legate de multiculturalitate la care este invitata intreaga comunitate. Proiectul “Multiculturalitate pentru tineri” consta in informarea tinerilor din comunitatea locala in legatura cu Serviciul European de Voluntariat, discutii pe aceasta tema si pe tema multiculturalitatii cu voluntarii straini. Alte proiecte sunt “Eurovillage”, “Targul de multiculturalitate pentru tineri”. Zilele urmatoare se vor desfasura la biblioteca judeteana “Panait Istrati” intalniri intre tinerii romani si cei straini in cadrul carora vor intreprinde diverse activitati legate de multiculturalitate, jocuri prin care sa se cunoasca mai bine si sa darame miturile despre tarile de provenienta. Tinerii romani care desfasoara activitati de voluntariat sunt de parere ca acest lucru ii ajuta foarte mult in dezvoltarea personala.

Maria Manole, voluntar roman spune ca a intalnit oameni extraordinari  in tot acest timp si ca vrea sa ajute in continuare comunitatea. La fel si colegele sale Mesu Mariana si Coman Simona considera ca “este o ocazie unica ca pot interactiona cu voluntari din alte tari”.

“Fiecare activitate pe care o desfasuram este pentru comunitate” a precizat mentorul tinerilor voluntari, Negrut Ionut. “In cadrul sediului se fac periodic trainig-uri pentru a instrui voluntarii.”

“Ii invitam pe tineri sa se implice in proiectele noastre, sa ne contacteze pentru a afla informatii despre cum pot deveni voluntari sau despre cum pot face un stagiu SEV intr-o alta tara a Uniunii Europene.” ne-a spus Adriana Vadeanu, fondatorul clubului.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-