Published On: Soare, Aug 12th, 2012

TVR: gaura financiara de 145,6 milioane de euro

Share This
Tags

SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, desfiintarea TVR Info si TVR Cultural e obligatorie

TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, conform planului de actiune propus de conducerea televiziunii. Vineri, Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede faptul ca TVR Info si TVR Cultural vor fi scoase din grila de emisie, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 si TVR 3.

Claudiu Saftoiu a precizat ca incasarile Televiziunii Romane sunt de 6.579.204 euro/ luna si cheltuielile de 10.310.897 euro/ luna. Planul de masuri TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro/luna si folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor si pentru investitii.

“Aici la TVR, din nefericire, ani la rand, au existat pana una-alta, cel putin la prima impresie, complicitati (…) misiunea mea aici si a Consiliului de Administratie investit in Parlamentul Romaniei este de a opri jaful structurat in care s-a complacut ani si ani de zile Televiziunea Romana”, spune Saftoiu intr-un interviu.

Numarul foarte mare de angajati – aproximativ 3.400 de angajati este o alta problema cu care TVR se confrunta, planul de disponibilizari ar  putea fi precizat abia dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii sindicatelor din TVR, care vor incepe saptamana viitoare.

Saftoiu precizeaza ca, la initiativa sa, Consiliul de Administratiee a aprobat vineri ca Directia de Stiri sa treaca “sub o autoritate profesionala”, si sa nu ramana in subordinea presedintelui – director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea si functionarea SRTv. Astfel, deontologia profesionala si independenta editoriala sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii presedintelui-director general in continutul emisiunilor informative.

“Este mana pe care o intind jurnalistilor din TVR, cu responsabilitate, generozitate si buna-credinta, mai cu seama celor care fac Jurnalul si stirile de peste zi. Vreau sa insemne un mesaj de depolitizare clara a continutului redactional in Televiziunea Romana”, spune Saftoiu, precizand ca departamentul Stirilor va fi coordonat de un producator general, care va raspunde in fata Comitetului Director din TVR.

Totodata, probabil pana in luna septembrie, TVR va organiza concursul pentru ocuparea functiei de director al Stirilor TVR, care este ocupat acum interimar de Claudiu Lucaci.

Comentarii

comentariu

About the Author

-