Published On: joi, Aug 2nd, 2012

Turism electoral prevenit de ProDemocratia

Share This
Tags

*Pe 29 iulie, in ziua referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei, asociatia ProDemocratia a avut 12 echipe mobile pentru tot judetul Braila, care au observat intregul proces electoral.

Observatorii asociatiei au fost prezenti atat la deschiderea sectiilor de votare urmarind procedura de organizare, cat si la inchiderea sectiilor asistand la numararea voturilor. In tot intervalul orar al desfasurarii referendumului echipele au mers la sectiile de votare pentru a observa  ce se intampla atat in interiorul sectiei, cat si afara. Asociatia a colaborat foarte bine cu echipele de politie pe care le-a anuntat cu privire la neregulile intalnite. Au fost surprinse grupuri de alegatori din municipiu care se deplasau catre alte zone din judet precum Unirea si Viziru. Persoanele in cauza au fost oprite si legitimate de catre Politie.

Un aspect negativ referitor la organizare observat de echipele ProDemocratia este nesemnalizarea corespunzatoare a unor sectii de votare pentru ca alegatorii sa stie unde trebuie sa voteze. Au existat si probleme referitoare la cererea urnelor mobile. {n mod normal legea prevede ca pe langa cererea de solicitare a urnei mobile trebuie anexata si o adeverinta de la medic care sa ateste ca persoana respectiva nu se poate deplasa la sectie. Pe de alta parte, exista o hotarare a Biroului Electoral Central care spune ca acea adeverinta nu mai este necesara. In aceasta situatie aprobarea urnei mobile pentru cei care au solicitat-o a depins de modul de interpretare a fiecarui presedinte de sectie. Aceste hotarari bulverseaza atat responsabilii din sectiile de votare cat si alegatorii. Mariana Batca, vicepresedinte al asociatiei ProDemocratia, ne-a declarat ca ar dori sa existe un mai mare respect fata de alegatori prin organizarea mai buna a sectiilor de votare si prin oferirea unor informatii mai precise despre tehnica de vot.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-