Published On: vin, Aug 10th, 2012

Sute de medicamente excluse de pe lista compensatelor

Share This
Tags

*Ministerul Sanatatii doreste scoaterea medicamentelor cu pretul sub zece lei de pe lista retetelor compensate si introducerea lor intr-un program social care va viza doar persoanele defavorizate cu venituri mici

Ministerul Sanatatii doreste scoaterea medicamentelor cu pretul sub zece lei de pe lista medicametelor compensate, pentru a lasa loc tratamentelor mai costisitoare. “Oamenilor le este mult mai usor sa merga la farmacie si sa cumpere un medicament ieftin fara a beneficia de compensare, si sa o primeasca la tratamentele care au un pret mai ridicat” a declarat Purtatorul de Cuvant al Directiei de Sanatate Publica Braila, Andreia Gavrilescu.

Medicamentele sub 10 lei sunt folosite in tratarea bolilor precum reumatismul, afectiunilor digestive sau a diabetului. In listele acestor medicamente sunt incluse si aproximativ jumatate din antibioticele eliberate pe reteta in momentul de fata.

Medicamentele ieftine vor fi incluse intr-un pachet social. “ Din informatiile pe care le detin pana in acest moment la nivelul Directiei de Sanatate Publica Braila si in conformitate cu comunicatul Ministerului Sanatatii, medicamentele ieftine cu pretul sub zece lei vor fi scoase de pe lista compensatelor, vor fi introduse intr-un pachet social de servicii de sanatate, care vor viza doar persoanele defavorizate cu venituri mici” a adaugat Andreia Gavrilescu.

Purtatorul de Cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Braila, Amza Valentin a declarat echipei InfoBraila ca prin Ordinul 109 din 27 aprilie 2012, emis de Presedintele CNAS, s-au eliminat de la codul G4 “Hepatite Cronice” si G7 “Ciroza Hepatica”, denumirea internationala Epoetinum Alpha si Epoetinum Beta.

Medicamentele eliminate sunt Neorecormon, Eprex si Binocrit. “Aceste medicamente s-au eliminat doar de la codul G4 si G7, dar a ramas in continuare tratamentul cu Interferon si Ribavirina, care se dau ca si pana acum cu aprobarea CNAS. Ultima schimbare s-a realizat la 1 iulie 2012 cu o mica ajustare la pretul compensat al unor medicamente”, a adaugat Amza Valentin.

Bugetul medicamentelor compensate cu pretul sub zece lei este redus. Acesta reprezinta doar 11,4% din valoarea sumelor platite de catre stat in primul semestru din 2012.

Cosmin Mihai

Comentarii

comentariu

About the Author

-