Published On: joi, Aug 2nd, 2012

Strazile Brailei sunt colindate zilnic de schizofrenici

Share This
Tags

*Tot mai multi romani vorbesc singuri pe strada

Acest fenomen este intalnit si in orasul nostru. Trecand pe langa difersi indivizi ai impresia ca vor sa intre in discutie cu tine, dar apoi iti dai seama ca de fapt vorbesc singuri.

Este ingrijorator faptul ca aceste persoane sunt din ce in ce mai multe, iar unele dintre ele nu sunt constiente de ceea ce li se intampla.

“Din pacate numarul persoanelor care vorbesc singure este in crestere, iar cele care vin sa se trateze sunt foarte putine. Aceste persoane sufera de schizofrenie. De obicei au impresia ca vorbesc cu anumite persoane, pe care doar ei le vad si le aud”, ne-a declarat psihologul Carmen Neacsu.

Familiile acestor persoane nu intotdeauna le vin in ajutor bolnavilor. Unii ori ii ascund in casa din cauza ca le este rusine cu “un nebun” in familie, ori se gandesc la posibilitatea unui blestem si atunci merg la vrajitoare sau altii la preoti. Putini sunt cei care apeleaza la persoanele specializate, psihiatri sau psihologi.

De obicei necazurile sunt cauzele care ii aduc pe oameni in aceasta stare, pe care cu greu reusesc sa o depaseasca.

Unele persoane se trezesc ca vorbesc singure pe strada, apoi se uita in dreapta si-n stanga jenati ca ar putea fi catalogati drept nebuni.

Sunt si alte persoane care nu isi dau seama de gravitatea situatiei in care se afla starea lor de sanatate.

“O femeie in varsta  privea în gol si bolborosea ceva chiar langa mine. Parea ca spune  rugăciuni sau acatiste, nu intelegeam exact. Am vrut sa o intrerup insa nu cred ca m-a auzit deoarece nu a reactionat” , a declarat Mariana, o braileanca in varsta de 30 de ani.

Acesti oameni nu sunt periculosi, dar dupa cum spun psihologii acest obicei ar trebui sa devina ingrijorator atunci cand este insotit si de schimbari de comportament sau sunt semne ca se pierde contactul cu realitatea. A vorbi de unul singur este si o forma de manifestare a unor afectiuni psihice grave.

Pentru cei care se trezesc vorbind cu voce tare singuri, iar acest lucru te pune in ipostaze stanjenitoare in public, psihologii recomanda autocontrolul. Pentru inceput ar trebui sa-si acorde cinci minute pe zi, intr-un loc in care sunt singuri, pentru a vorbi cu voce tare despre ceea ce ii preocupa. Repetarea acestui obicei poate impiedica aparitia dialogului pe strada sau sub ochii altor persoane, iar cei a caror stare este mai grava trebuie sa se prezinde cat mai urgent la medic.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-