Published On: vin, Aug 3rd, 2012

Statiunea Lacu Sarat la 1900

Share This
Tags

*Tabloul vestitei statiuni de odinioara era cu totul altul fata de cel pe care-l stim astazi.

Pavilionul Apelor Minerale, Gradina Engleza, Cazinoul, Vila Oprisenescu, Vila Segarceanu, Restaurantul Untaru, Restaurantul Englez au fost cateva din atractiile statiunii pe langa efectele balneare ale lacului.

Teatrul in are liber cu Chioscul pentru fanfara, Terenul de Tenis si cel de Popice, restaurante cu bucatarie romana, franceza si germana, berarii, vile, erau locuri de relaxare pentru cei ce veneau aici.

Vile ce au purtat numele proprietarilor, Vila Nicolaescu, Apostolescu, Jipa, Segarceanu, Romano, Gorovei, Paleologu, Traian Cristescu se intreceau in confort.

Exista si un mic spital denumit ulterior Sanatoriul Principele Nicolae, cateva cabinete medicale precum si magazine mici dar asortate.

La Restaurantul Untaru cu spatii amenajate separat pentru berarie, se ascultau romante si opera la gramofon.

Din cateva carti postale ce au fost studiate de-a lungul timpului s-a vorbit de existenta marelui Hotel Poppescu unde scriitorul Panait Istrati a lucrat ca portar in vara anunlui 1908. Laptaria Nazica, Birtul Vasilescu, Bazarul Elitei, stalucitoarea vila Ancora sau Administratia Bailor, toate inconjurate de  ghirlande, scuaruri, copaci falnici sau plante  decorative, ofereau stabilimentului balnear o ambianta incantatoare.

Iluminatul public arare in statiune in toamna anului 1989.

Inaugurarea la 24 iunie 1900 a  primei linii de tramvai pe traseul de 6 kilometri Braila Centru-Lacu Sarat, a ocazionat editarea unor spendide ilustrate cu ”trasurile motrice” strabatand drumul prin padure, ocolind rondul cu fantana arteziana, aflata la intrarea in statiune.

Toate acestea , alaturi de factori naturali de tratament, faceau ca statiunea Lacu Sarat sa fie cautata de numerosi vizitatori printre care si straini.

Revenind in zilele noastre, imaginea actuala a celei ce “a fost odata” este dezolanta, acum existand doar cateva restaurante, vile si terase, insa spatiile verzi, rondoul cu fantana precum si plaja lacului, sunt lasate in paragina.

Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-