Published On: mie, Aug 1st, 2012

Situatia celor “rau-platnici”

Share This
Tags

*Persoanele cu datorii sau “antecedente” la banci pot accesa mai greu un credit bancar

Pentru acordarea unui credit, bancile verifica istoricul de creditare al solicitantului, pentru a stabili, astfel, profilul de risc al acestuia. Sansele de a contracta un nou credit sunt reduse in cazul in care persoanele figureaza cu restante in baza de date a Biroului de Credit.

Aceasta societate independenta se ocupa cu colectarea datelor de la banci ale tuturor platnicilor. Cu toate acestea, decizia de creditare apartine fiecarei banci in parte. Acesta va avea in vedere atat valoarea restantei si perioada de intarziere, cat si motivele care au determinat intarzierea la plata ratelor. Restantele se transmit Biroului de

Credit incepand cu a 31-a zi a intarzierilor.Datele “rau-platnicilor” se pastreaza timp de 5 ani, insa dupa 2 ani de la “antecedentele” clientilor bancile pot decide acordarea imprumutului. La creditele mai mari de 20.000 lei neachitate sau partial achitate, datele se centralizeaza la Centrul de Risc Bancar, dupa cinci zile de “gratie”.

In general, institutiile de credit nebancare au o politica de creditare mai permisiva, dar si costuri mai ridicate. Suma maxima care poate fi imprumutata este determinata atat de venitul lunar net si perioada pe care se doreste sa se contracteze creditul, precum si de gradul de indatorare admis de institutia finantatoare.

Gradul de indatorare reprezinta procentul din venitul lunar considerat de banca potrivit pentru a fi alocat platii ratelor.
Se poate calcula venitul necesar in functie de suma dorita, perioada de contractare a imprumutului si gradul de indatorare admis utilizand calculatorul din pagina produsului dorit.
Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

Daca se detin documentele care atesta faptul ca nu mai exista datorii, se poate incerca obtinerea unui credit de la orice banca, posibilitatea contractarii acestuia ramanand. Verificarea facuta la Biroul de Credit reprezinta numai o etapa a procesului de creditare care nu mai este una eliminatorie. Ofiterii de credite analizeaza situatia personala a fiecarui client urmand sa se pronunte in functie de mai multi factori.
Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-