Published On: lun, Aug 13th, 2012

Sforaiti ? Suferiti de tulburari ale somnului? Exista remediu!

Share This
Tags

*Cabinetul de somnologie, un necunoscut pentru braileni

Multi oameni nu reusesc sa se odihneasca in timpul somnului si ii deranjeaza si pe cei din jur, fara sa stie ca aceasta afectiune este o boala care se poate trata.

Chiar daca multi inca nu au aflat, din iunie 2007 s-a deschis si la Braila un Laborator de Somnologie, in cadrul Spitalului de Pneumofiziologie care se ocupa cu diagnosticul si tratarea tulburarilor respiratorii din timpul somnului.

Afectiunile intalnite sunt sforaitul si apneea. Sforaitul este un zgomot generat de vibratia  tesuturilor moi, ingrosate ale cailor aeriene superioare, la trecerea aerului inspirat.

Sforaitul ce se asociaza cu tulburari de respiratie, realizeaza sindromul de apnee  in somn. Apneea  in somn este o intrerupere a respiratiei  cu o durata de minim 10 secunde, putand ajunge pana la un minut sau chiar  mai mult. Este cauzata de o blocare a cailor aeriene superioare in timpul somnului, datorata relaxarii muschilor  faringelui  si a limbii.

*Cum se manifesta apneea in somn?

Cele mai importante simptome ale apneei in somn sunt sforaitul puternic intrerupt de  lungi pauze de respiratie (observate de partenerul de somn), somn agitat, neodihnitor, treziri nocturne cu senzatie de sufocare, transpiratii nocturne necesitatea de a urina in timpul noptii, somnolenta accentuata in timpul zilei cu tendinta la  atipire in situatii monotone, in timpul unei sedinte,  intr-o sala de asteptare sau chiar la volan ceea ce este foarte grav. Apneea duce la scaderea atentiei si putere slaba de concentare, provoaca  tulburari de memorie, nervozitate, depresie, hipertensiune arteriala si tulburari ale ritmului cardiac, scaderea performantelor sexuale si mai grav de atat poate duce la moartea subita in timpul somnului.

*Cine poate face apnee in somn?

Se estimeaza ca circa 6% din populatie sufera de apnee in somn, respectiv 4% dintre barbati si 1-2% dintre femei, in special peste varsta de  40 de ani.

“Din pacate sunt foarte multi pacienti si chiar si medici care nu au auzit de acest diagnostic. Am avut un pacient care a fost la foarte multi medici si era suspectat de diverse afectiuni fara ca cineva sa-si dea seama ca de fapt sufera de apnee. {n Braila procentualitatea pacientilor care vin sa se trateze este foarte mica, raportata la numarul celor care au apnee. Am observat foarte multi soferi de maxi taxi care sufera de apnee si ei nici nu stiu. De obicei persoanele care sufera de apnee au gatul foarte gros si sunt supraponderali. In celelalte tari europene orice sofer profesionist, mecanici de tren, pilotii de avion sau orice persoana care indeplineste o functie care presupune o atentie deosebita sunt supusi unor teste de depistare a apneei si nu au voie sa detina aceste functii pana nu se trateaza. Speram ca in viitor sa se efectueze aceste controale obligatorii si necesare si in Romania”, a declarat medicul pneumolog Mihaela Martius.

*Cum se trateaza apneea in somn?

O data diagnosticata, apneea in somn trebuie obligatoriu tratata. Tratamentul cel mai eficient consta in utilizarea unui aparat numit CPAP. Pe langa terapia cu CPAP  se recomanda si scaderea ponderala, evitarea consumului de alcool si  a somniferelor in cursul serii. Apneea este intalnita si la copii, insa la varste mici poate fi inlaturata prin operatia amigdalelor.

Efectele benefice ale tratamentului cu CPAP sunt sesizabile inca din primele zile. Pacientul nu mai sforaie, nu mai prezinta pauze de respiratie in timpul noptii, are un somn linistit, profund si odihnitor,  iar somnolenta si oboseala din timpul zilei se amelioreaza.  Calitatea vietii pacientului se imbunatateste considerabil, ceea ce va duce si la o imbunatattire a vietii de cuplu.

Investigatiile sunt gratuite pentru pacientii asigurati la CNAS si care au trimitere de la medicul de familie.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-