Published On: mie, Aug 1st, 2012

Serviciul de Probatiune, de 10 ani in supravegherea infractorilor

Share This
Tags

*In evidenta Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila, au fost inregistrate 398 de persoane atat minore cat si majore pe parcursul anului precedent

Aceste persoane sunt condamnate la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. {n momentul in care se incalca masurile de supraveghere sau se comit alte infractiuni, supravegherea se revoca iar incupatii ajung in arest. In perioada anului 2011 au fost inregistrate 6 persoane care au incalcat cel putin o masura de supraveghere si 12 care au comis o alta infractiune in perioada supravegherii.

“Pedeapsa sub supraveghere este aplicata celor care au fost condamnati la inchisoare pe o perioada cuprinsa intre 2 sau 4 ani. Acestia au posibilitatea de a fi supravegheati in libertate timp de sase sau opt ani in locul ispasirii pedepsei in inchisoare. Aceasta  posibilitatea este oferita celor condamnati pentru furt, talharie, delapidare sau act sexual cu minori, dar dupa intocmirea unor referate de evaluare”,a precizat Ana Gheorghe, sef Serviciu de Probatiune.

Serviciile de probatiune au ca obiective cresterea gradului de siguranta in comunitate si punerea in aplicare a pedepselor neprivate de libertate, reducerea riscului de recidiva si reintegrarea sociala a persoanelor care au comis infractiuni.

Serviciul de probatiune este instiintat in cazul minorilor arestati preventiv si este citat in cauze penale cu inculpati minori. Consilierii de probatiune se ocupa cu supravegherea respectarii de catre persoana condamnata. Se acorda servicii de asistenta si consiliere la cererea persoanelor aflate in supraveghere, detinuti propusi pentru liberare conditionata din penitenciare sau centre de reeducare in scopul indreptarii si reintegrarii sociale, a prevenirii savarsirii de noi infractiuni.

De asemenea se acorda consiliere psihologica victimelor infractiunilor savarsite cu violenta, victimelor traficului de fiinte umane si victimelor infractiunilor sexuale.

De serviciile de asistenta si consiliere benefciaza si persoanele aflate sub supraveghere. Astfel pana la sfarsitul anului 2011, noua persoane au participat la programul individual de asistenta si consiliere “one to one”. Alte doua persoane au participat la programul “Interviu Motivational”  in scopul reducerii consumului de alcool iar noua persoane au depus cereri pentru ocuparea unui loc de munca, inscrierea la cursuri de recuperare scolara, inscrierea la cursuri de calificare profesionala dar si cereri pentru obtinerea actelor de identitate.

Treizeci de persoane detinute in Penitenciarul Braila au solicitat cereri pentru rezolvarea problemelor de mediere cu familia, obtinerea documentelor in vederea pensionarii sau informatii privind situatia lor familiala.

In Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti s-a derulat programul “Reducerea riscului de recidiva dupa inchisoare” la care au participat 24 de detinuti.

Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila si-a inceput activitatea in data de 13 decembrie 2002 cu un numar de trei angajati, iar in prezent sunt sapte consilieri de probatiune. Pentru rezolvarea acestor probleme, Serviciul de Probatiune colaboreaza cu multe dintre institutiile Brailene.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-