Published On: lun, Aug 6th, 2012

Sectorul constructiilor: exploatarea potentialului cladirilor cu consum energetic redus pentru restabilirea cresterii

Share This
Tags

Cladirile cu consum energetic redus si care prezinta un potential ridicat de reducere a emisiilor de CO2 si a costurilor energetice nu sunt inca foarte raspandite pe piata, in ciuda avantajelor lor economice si pentru mediu. Sectorul constructiilor reprezinta peste 10% din totalul locurilor de munca din UE. De aceea, Comisia Europeana a prezentat astazi o strategie menita sa dinamizeze acest sector si sa il promoveze in calitate de motor pentru crearea de locuri de munca si pentru cresterea sustinuta a economiei, in general.

Elementele principale ale strategiei includ stimularea unor conditii favorabile investitiilor, in special in sectorul renovarii si al intretinerii cladirilor, de exemplu, prin incurajarea mobilizarii pachetului de pana la 120 de miliarde EUR de imprumuturi pus la dispozitie de Banca Europeana de Investitii (BEI) in cadrul Pactului pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca din luna iunie. In al doilea rand, prin stimularea inovarii si imbunatatirea calificarilor lucratorilor prin promovarea mobilitatii. In al treilea rand, prin imbunatatirea eficientei resurselor, promovand recunoasterea reciproca a sistemelor de constructii durabile din UE. In al patrulea rand, prin oferirea intreprinderilor de constructii de coduri standard de buna practica privind proiectarea, pentru ca acestea sa poata lucra mai usor in alte state membre. In sfarsit, prin promovarea pozitiei mondiale a intreprinderilor europene din sectorul constructiilor, pentru a stimula rezultatele bune si adoptarea unor standarde durabile in tarile terte.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „In aceasta perioada de grava criza economica si sociala, cladirile cu consum energetic redus reprezinta investitii sigure si viabile pentru societate si investitorii privati. Sectorul constructiilor ar trebui sa considere aceasta situatie ca pe o oportunitate de a inova si de a atrage talente noi. Noile tehnologii ofera un potential major, nu doar in ceea ce priveste locuintele noi, ci si pentru renovarea milioanelor de cladiri existente, sporindu-le eficienta energetica in conformitate cu obiectivele strategiei Europa 2020. Sa nu pierdem aceasta ocazie. Sectorul constructiilor poate deveni un motor de crestere sustenabila.”

De ce are nevoie UE de o strategie pentru sectorul constructiilor?

Criza financiara si economica a provocat o scadere de 17% a activitatilor din sectorul constructiilor si al infrastructurilor, intre ianuarie 2008 si aprilie 2012, in toate cele 27 de state membre ale UE. Explozia bulei imobiliare a continuat sa reduca in mod semnificativ activitatea in acest sector si a generat somaj. Contractarea pietelor de credit si practicile de intarziere a platilor au exercitat o presiune suplimentara asupra solvabilitatii intreprinderilor din sectorul constructiilor. Sectorul are o nevoie constanta de mana de lucru calificata. Introducerea de cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero, astfel cum s-a anuntat in reformarea Directivei privind performanta energetica a cladirilor, va constitui o provocare majora pentru sectorul constructiilor. Eforturile de imbunatatire a eficientei energeticesi deintegrare a surselor regenerabile de energie progreseaza lent, in special in cadrul renovarii cladirilor existente. Situatia de pe pietele internationale este un factor esential pentru operatorii din UE. Dificultatile apar ca urmare a conditiilor de concurenta existente in alte tari, precum cerintele sociale si de mediu mai putin stricte. Operatorii din afara UE beneficiaza, de asemenea, de ajutoare de stat (de exemplu, in China), ceea ce limiteaza posibilitatile operatorilor din UE de a avea acces la aceste piete.

Un forum la nivel inalt va fi organizat cu statele membre si cu reprezentantii sectorului pentru a supraveghea punerea in aplicare a strategiei si pentru a formula recomandari privind eventualele ajustari necesare sau noile initiative care urmeaza a fi lansate. In paralel, grupuri tematice si de alta natura vor discuta diferitele abordari pentru punerea in aplicare a unor initiative specifice, vor evalua efectele probabile ale actiunilor existente la nivel national si sectorial asupra acestor initiative specifice si vor identifica oportunitati pentru crearea de sinergii.

Constructiile reprezinta un sector esential pentru economia europeana, generand aproape 10% din PIB-ul UE si oferind 20 de milioane de locuri de munca, in special in cadrul microintreprinderilor si al intreprinderilor mici. Competitivitatea in sectorul constructiilor poate influenta in mod semnificativ dezvoltarea economiei in ansamblu. Performanta energetica a cladirilor si eficienta resurselor in fabricatia, transportul si utilizarea produselor folosite in constructia cladirilor si a infrastructurilor au un impact important asupra calitatii vietii cetatenilor europeni. Prin urmare, competitivitatea intreprinderilor de constructii constituie o tema importanta nu numai pentru crestere si ocuparea fortei de munca in general, ci si pentru garantarea sustenabilitatii acestui sector.

Comentarii

comentariu

About the Author

-