Published On: mar, Aug 14th, 2012

Se scumpesc gazele naturale

Share This
Tags

* Seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Erik der Vrijer, a anuntat ca pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10% *

“Foile de parcurs pentru gaze si electricitate nu s-au devansat (…). Exista un mecanism in Romania, o formula, care arata in cazul in care costurile cresc atunci vor trece in preturile finale. Acesta formula nu s-a aplicat in ultimii ani. Exista aici un bagaj dificil in ajustarea preturilor la gaze in raport cu cresterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit daca mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezinta o corectie a lipsei de ajustare a preturilor din trecut”, a afirmat der Vrijer.

Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% in 2013 – 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali.

Pentru anul in curs nu erau prevazute cresteri de pret in baza calendarului anuntat de ANRE, prima, de 8%, urmand sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013.

Comentarii

comentariu

About the Author

-