Published On: lun, Aug 13th, 2012

S-a incheiat Concursul International Darclee

Share This
Tags

Duminica seara a avut loc Ceremonia decernarii premiilor editiei 2012 a Concursului International de Canto Hariclea Darclee si Gala Laureatilor.

Lista castigatorilor editiei 2012 se prezinta astfel:

* Marele Premiu Darclee, (150.000 de dolari), oferit de Banca Nationala a Romaniei, a revenit sopranei Adela Zaharia din Romania si tenorului Medet Chotabaev din Kazakhstan

* Premiul I, (10.000 de dolari) revenit basului Bogdan Talos, sopranei Bianca Margean si tenorului Won-Jong Lee din Coreea de Sud.

* Premiul II, (7000 de dolari), basului Alexei Botnarciuc si sopranei Nadejda Cerchez, ambii din Republica Moldova, si tenorului Hyeong-Seok Lee din Coreea de Sud.

* Premiul III, (5000 de dolari), tenorului Ionut Hotea, sopranei Judit Kutasi, ambii din Romania, si tenorului Andrei Dudin din Rusia.

Premii speciale acordate de catre sponsorii concursului:

Premiul de excelenta “Jidvei”: bas-baritonul Iurie Maimescu din Republica Moldova, soprana Melanie Campbell din Statele Unite, baritonul David Beucher din Franta, soprana Ana Cebotari din Republica Moldova si basul Iustinian Zetea din Romania.

Premiul special al juriului: baritonul Adrian Timpau din Republica Moldova, soprana Sorana Negrea-Stoica din Romania, baritonul Aidos Zhabagin din Kazakhstan, soprana Nicoleta Maier din Romania, mezzosoprana Yelyzaveta Kadelnik din Ucraina.

Premiul Fundatiei “Darclee”: soprana Marcelina Krolicka, basul Marius Bolos, soprana Alida Barbu si tenorul Stefan Korch din Romania si soprana Armine Katchatryan din Armenia.

Premiul pentru cel mai tanar interpret a fost luat de soprana Magdalena Chmielecka, soprana Joyce Jin-Joo Hee din Statele Unite, tenorul Ji-Min Kim din Coreea de Sud, soprana Aida Paval din Romania.

Manifestarile din cadrul concursului au avut loc cu sprijinul Corului Filarmonicii George Enescu si al Orchestrei Festivalului Darclee, sub bagheta apreciatului maestru Marco Balderi.

Renumitul regizor de opera italian Flavio Trevisan i-a oferit Marianei Nicolesco un dar nepretuit: diadema purtata de Hariclea Darclee la premiera mondiala a operei Tosca, la Teatrul Costanzi de la Roma, in 11 ianuarie 1900, si apoi, in 1954, la Teatrul Carlo Felice din Genova de Maria Callas. Aceasta i-a daruit-o tanarului sau prieten, maestrul Trevisan, spunandu-i: « – Stiu ca astfel e in maini bune». «Nimic mai legitim ca aceasta minunata coroana care a apartinut Reginei Hariclea Darclee, apoi Reginei Maria Callas, sa-i revina azi Reginei Mariana Nicolesco».

* Concert Extraordinar Verdi – Wagner pe Esplanada Dunarii

Vineri, pe Esplanada Dunarii, in prezenta a mii spectatori, s-a tinut Concertul Extraordinar Verdi – Wagner, celebrand apropiatul bicentenar al nasterii celor doi titani ai muzicii, in care au stralucit artistii deja mentionati, precum si alti laureati ai Concursului International de Canto Hariclea Darclee.

Sambata, tot pe scena teatrului in care Hariclea Darclee debuta la 1881, a avut loc spectacolul cu opera Il Trovatore de Verdi, in care au putut fi ascultate «tinere voci extraordinare, ce ar fi cucerit publicul oricarui teatru de opera din lume», dupa cum mentiona Mariana Nicolesco.

Doua elemente au displacut publicului brailean si anume, caldura insuportabila si aglomeratia cauzata de cei peste 400 de oameni veniti la incheierea evenimentului. Sala Mare a Teatrului Maria Filotti a fost incarcata peste numarul maxim de locuri creandu-se astfel neplaceri in randul celor prezenti, cativa plecand inainte de incheierea galei. Din pacate aceasta situatie nu a putut fi remediata de catre organizatori deoarece instalatia de aer conditionat nu face fata unui numar atat de mare de spectatori.

Comentarii

comentariu

About the Author

-