Published On: lun, Aug 6th, 2012

Principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoanele fizice care obtin venituri din arenda

Share This
Tags

Pentru contribuabilii care obtin venituri din arenda este obligatorie precizarea in scris, in contractul/raportul juridic incheiat sau in anexa la contract, a modalitatii de impunere aleasa de contribuabil, respectiv, impunere prin retinere la sursa sau conducerea contabilitatii in partida simpla.

Indiferent de optiune, se datoreaza doar contributia de asigurari de sanatate, numai daca acesta este singurul venit realizat.

Baza de calcul CASS reprezinta 5,5% asupra venitului net (venit brut – 25% cota forfetara de cheltuieli), in cazul optiunii pentru retinerea impozitului la sursa si 5,5% asupra venitului net (venit brut – cheltuieli deductibile), in cazul optiunii privind conducerea contabilitatii in partida simpla.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuala pe baza informatiilor din evidenta fiscala, indiferent daca plata impozitului se face de catre arendator sau arendas.

Plata contributiei

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-