Published On: joi, Aug 2nd, 2012

Patapievici a demisionat de la conducerea ICR

Share This
Tags

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia Roman Patapievici, si-a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, demisia, in semn de protest fata de trecerea ICR din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) privind neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta a Guvernului, prin care ICR a trecut  in subordinea Senatului, dar CCR a respins aceasta sesizare.

Ca reactie la demisia lui Patapievici, Presedintele Comisiei pentru Cultura a Senatului, Sergiu Nicolaescu, considera ca Institutul Cultural Roman nu are ce cauta in subordinea Senatului, deoarece senatorii nu prea au habar de cultura.

Acesta indica si institutia care ar trebui sa raspunda de buna functionare a ICR. “Cel mai normal ar fi sa mearga la Academia Romana”, spune senatorul PSD.

{n stilul caracteristic, Sergiu Nicolaescu a precizat: “Consider ca nu Senatul este cel mai potrivit sa hotarasca in privinta Institutului Cultural Roman. Cel mai normal ar fi sa mearga la Academia Romana. Nu vad numarul de senatori care sa poata sa aprecieze la justa valoare cele ce se intampla la ICR. Senatorii pot judeca orice, nu lucruri sensibile privind cultura. Sunt oameni care reprezinta poporul. Ca sunt senatori e adevarat, reprezinta un anumit numar de alegatori, dar asta nu inseamna ca sunt buni la orice. Nu cred ca vom hotari mai bine decat cei de la Academia Romana.”

Un alt membru al Comisiei pentru Cultura, senatorul PNL Mircea Diaconu este de parere trebuie insistat mai mult pe promovarea clasicilor din cultura romana, nu numai a scriitorilor simpatizanti ai PDL-ului.

“Cel mai tradus scriitor pe banii ICR a fost consilierul lui Basescu, Avramescu, care a scris o carte despre canibalism (Catalin Avramescu – Filosoful crud. O istorie a canibalismului, Humanitas 2003). Deci, cand domnul acela este cel mai tradus, incepe sa ma apuce frica, imi tremura pantalonii, zic, bai frate, de ce a mai scris Labis in tara asta, ce rol mai au astia?”, s-a mirat Diaconu.

{ntr-o interventie televizata, Prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, a tinut sa precizeze ca: “Nu intelege de ce Patapievici se revolta, pentru ca nu va fi schimbat din functie”, Senatul Romaniei fiind o institutie aleasa democratic de cetatenii Romaniei.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, a anuntat, in data de 13 iunie, trecerea ICR in subordinea Senatului, argumentand ca astfel se va asigura o transparentizare a modului in care sunt cheltuite fondurile alocate ICR.

Cosmin Arsene

Comentarii

comentariu

About the Author

-