Published On: lun, Aug 20th, 2012

Noua lege a adoptiei – un succes

Share This
Tags

*Peste 30 de familii din Braila au aratat interes in adoptarea unui nou membru

Noua lege are in vedere cresterea numarului de copii adoptati si reducerea perioadei petrecute in sistemul de protectie. Legea 233/2011 este o modificare si completare a legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.

La nivelul judetului Braila exista 11 familii atestate pentru procesul de adoptie, iar alte 15 sunt aflate in evidenta. Pentru cele 15 se realizeaza o evaluare sociala si psihologica.

Alte 10 familii au solicitat informatii cu privire la procesul de adoptie. Pentru acestea se intocmeste un proces verbal de informare. Oficiul Roman pentru Adoptii a selectat 3 familii din cele 11 pentru a se realiza compatibilitatea. Pentru testare persoanele care doresc sa adopte sunt evaluate. Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale si materiale cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase. Doi copii sunt deja in faza de incredintare iar unul in faza de compatibilitate practica in care au loc intalniri intre copil si posibilii parinti adoptivi.

Deasemenea Oficiul Roman pentru Adoptii a identificat cazuri pentru doi copii care nu au fost compatibili pana in prezent.

Un copil poate fi adoptat daca parintii si rudele pana la gradul al IV- lea declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea lui si in termen de 60 de zile nu si-a retras aceasta declaratie. Pentru copilul nascut in afara casatoriei a fost reglementata o conditie speciala. Afiliatia copilului fata de tata trebuie demonstrata prin analize AND pentru a elimina adoptiile ilegale.

Noua legislatie prevede si reducerea la 10 zile a termenelor in care vor fi judecate cazurile care intra sub incidenta Legii adoptiei precum si termenele de redactare si comunicare a hotararilor pronuntate in aceste cauze.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-