Published On: mar, Aug 7th, 2012

Judecatorii si avocatii din Braila o vor pe Mona Pivniceru Ministru al Justitiei

Share This
Tags

De departe, cea mai spectaculoasa propunere in functia de Ministru al Justitiei, facuta de premierul Victor Ponta in cadrul procesului de remaniere a Guvernului inceput saptamana aceasta, este judecatoarea Mona Pivniceru.

Cunoscuta in primul rand pentru vehementa opiniilor sale in raport cu Traian Basescu atunci cand acesta a atacat justitia, Mona Pivniceru este un judecator cu o cariera solida in spate, fiind in trecut presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania si membru actual al Consiliului Superior al Magistraturii ca reprezentant al judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie sI Justitie. Una dintre luarile de pozitie ale Monei Povniceru, in care aceasta lua apararea corpului judecatorilor in fata acuzelor lansate de Traian Basescu este episodul din aprilie 2008, cand Traian Basescu declara, referindu-se la judecatorul care i-a dat omului de afaceri Costica Constanda dreptul sa construiasca în Parcul Bordei: “Un judecator corupt, mai multi judecatori corupti nu au respectat acest act (Planul Urbanistic General, n.r.)”. Mona Pivniceru, atunci vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor, sustinea ca prin acuzatiile presedintelui Traian Basescu la adresa judecatorului in cazul Bordei, sistemul judiciar a intrat într-o etapa similara domniei lui Caligula, cand magistratii erau acuzati dupa cum batea vantul puterii.

Ce cred judecatorii, avocatii si juristii din Braila despre Mona Pivniceru

Am stat de vorba cu reprezentanti de seama ai corpului magistratilor din Braila, ai baroului Braila si juristi, iar opiniile lor, pe alocuri pline de culoare, sunt favorabile venirii Monei Pivniceru la sefia Ministerului Justitiei. Cea mai plina de savoare declaratie vine din partea unuia dintre judecatorii cu care am vorbit, si a carui identitate nu poate fi dezvaluita, din motive de confidentialitate si protejare a surselor, ca de altfel in niciun alt caz in care reprezentantii justitiei brailene au dorit sa vorbeasca cu noi. Judecatorul ar fi preferat sa nu-l intereseze cine vine sau pleaca de la conducerea Ministerului Justitiei, dar cum atacurile la adresa independentei judecatorilor s-au intetit in ultimii ani, acesta crede ca o persoana ca Mona Pivniceru, care a dovedit in multiple ocazii ca poate apara judecatorii si justitia, este binevenita in fruntea ministerului.

“Sincer sa spun, nu ma mai intereseaza politica inca din facultate. Eu sunt genul de om care se dedica total profesiei si ma deranjeaza cand justitia este mestecata la televizor de politicieni. Ce ma deranjeaza si mai tare, de fapt in cazul acesta chiar am o mare suparare, este ca aceste critici, uneori meritate, alteori nu, facute otova, la adresa tuturor judecatorilor, se rasfrang negativ in constiinta publica. Ca sa fiu mai clar, pot vedea si eu ca unii oameni privesc judecatorii cu o anumita suspiciune si asta ar deranja pe oricine care isi face onest meseria si stie cata munca trebuie depusa. Din perspectiva aceasta, pot spune pentru prima data ca am o speranta de schimbare in bine daca Mona Pivniceru ajunge la Ministerul Justitiei. Face parte din sistem, cunoaste toate tarele acestuia si nu vad de ce nu ar milita pentru independenta magistratilor, pentru ca numai asa poate creste eficienta sistemului.”

In baroul Braila nu exista un consens

Avocatii din baroul Braila au pareri impartite despre propunerea ca Mona Pivniceru sa fie noul ministru al Justitiei. Acestia sunt mai mult interesati de exercitarea profesiei proprii. “Pe noi ne intereseaza, in primul rand, sa avem cazuri. La nivel macro insa, salut introducerea noului Cod Civil, de la 1 septembrie. Lucrul acesta o sa scurteze termenul proceselor, pentru ca o sa existe termene mai scurte date de judecator, iar procesele o sa dureze mai putin. Pe de alta parte, introducerea acestui Cod o sa determine mai multi braileni sa apeleze la serviciile avocatilor, pentru ca de la 1 septembrie, daca o parte nereprezentata intr-un proces nu poate face dovada unui act pana la un anumit termen, atunci judecatorul poate dispune inchiderea cazului. In alta ordine de idei, daca doamna Pivniceru vine din sistem este un lucru bun sI salut orice initiativa care duce la normalizarea societatii romanesti”, a declarat unul dintre avocatii braileni.

Un alt avocat este de o parere un pic diferita: “Daca e sa privesc din punct de vedere strict al cazurilor pe care le am, introducerea asteptata a noului Cod Civil ma forteaza sa duc un proces la final mai repede, iar lucrul acesta e rau pentru incasarile mele. {n alta ordine de idei, orice profesionist ca doamna Pivniceru este mai mult decat binevenit la conducerea justitiei”.

Juristii sunt cei mai interesati de politica

O opinie foarte vehementa vine din partea unui jurist, care lucreaza la Politia Braila. Acesta are o sustinere totala pentru Mona Pivniceru, admirandu-i curajul si vehementa cu care aceasta se lupta pentru corpul judecatorilor. “Vreau sa-ti spun ca mie mi-a atras atentia, pentru prima data, accentul acestei doamne. Cand aparea dansa la televizor, la stiri, era imposibil sa iti concentrezi atentia pe altceva. Accentul puternic moldovenesc cu care vorbea te facea sa fii atent la ce spunea. M-a surprins placut cand am auzit-o contrandu-se cu Basescu, intr-un mod asa de natural, la o sedinta a CSM parca, cerand ca opinia judecatorilor si greutatile cu care acestia se confrunta sa fie ascultate de catre presedintele statului”.

Un alt jurist, care lucreaza la una dintre firmele brailene, si care este si absolvent de Studii Europene, nefiind insa inregimentat politic, a spus: “Lui Basescu nu-i mai pasa de nimeni, de niciun om, nu mai are niciun proiect pentru aceasta tara, careia ii lipsesc atatea. Ii ataca pe toti, nici judecatorii nu au scapat. In apararea acestora a sarit insa atunci aceasta Mona Pivniceru, care a fost foarte directa.

Daca se va bate la fel de mult si pentru o justitie mai rapida si mai dreapta in aceasta tara, voi fi sustinatorul ei si pe mai departe”.

Cosmin Arsene

Comentarii

comentariu

About the Author

-