Published On: lun, Aug 13th, 2012

Fumatul e o boala, nu un viciu!

Share This
Tags

Sunt multi braileni care fumeaza si foarte putini care se trateaza, care stiu unde si cui sa se adreseze.

La cabinetul antifumat din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Braila se prezinta lunar cam zece persoane care doresc sa renunte la viciul fumatului dupa cum spun ei.

Specialistii spun insa ca fumatul nu este un viciu ci o boala numita Tabagism, nicotina continuta de tigari fiind un drog care dezvolta treptat o dependenta biologica si mai ales psihologica importanta, iar numarul pacientilor este foarta mic tinand cont ca numarul fumatorilor este mult mai mare.

Efectele fumatului sunt devastatoare, fumatul provocand cancere pulmonare dar si cu alte localizari, insuficiente respiratorie, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, arteriopatii obliterante ale membrelor inferioare finalizate cu amputatii de picior, ulcere si gastrite, tulburari sexuale si infertilitate. Gravidele fumatoare se supun riscului de avort spontan, moarte intrauterina a fatului, nasteri premature, nou nascuti cu malformatii sau suferinta la nastere.

“La nivelul centrului nostru rata de abstinenta a numarului celor deveniti nefumatori la 3 luni de la inceperea programului s-a situat constant  intre 50% si 75%. Cam 20, 30 de braileni vin la cabinet sa vada despre ce este vorba dar doar 10 sunt cei care urmeaza tratamentul si care renunta la fumat. Fumatul este o boala numita Tabagism si nu un viciu asa cum este mediatizat eronat peste tot. Boala este provocata din cauza dependentei de nicotina, care si aceasta este un drog la fel de puternic ca si celelalte pe care unii le prizeaza sau si le infecteaza insa nu este interzisa deoarece nu da tulburari psihice. Daca fumatorul ar deveni agresiv, fumatul ar fi interzis”, a declarat . Mihaela Martius, coordonatoarea Centrului de consiliere  antifumat Braila.

Intreaga activitate a centrului se desfaasoara in cadrul programului STOPFUMAT, program derulat de Ministerul Sanatatii, care a fost inclus si la Spitalul de Pneumoftiziologie, Braila la un cabinet antifumat, care ofera consiliere si tratament de la data de 1 iulie 2008.

Tratamentul oferit fumatorilor este gratuit iar din farmacii poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 400 si 700 de lei. Tot ceea ce platesc la cabinetul medical este doar consultatia de 100 lei. In cadrul sedintelor de consiliere  fumatorii primesc, pe langa tratamentul medicamentos,  informatiile necesare despre fumat si efectele lui nocive, au ocazia sa-si lamureasca toate temerile cu privire la dificultatea renuntarii la fumat, completeaza niste chestionare care sa-i ajute sa-si determine gradul dependentei de nicotina, sunt invaatati cum trebuie sa procedeze pentru a depasi dependenta psihologica  si mai ales sunt ajutati sa scape de ideile preconcepute pe care le au despre asa numitul “viciu”.

Programul se adreseaza tuturor categoriilor de fumatori, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat medical si indiferent de varsta.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-