Published On: lun, Aug 20th, 2012

Fratii Brailei de peste hotare

Share This
Tags

* Braila a incheiat contract de infratire cu 8 orase europene

Inca doua orase au mai fost adaugate, in ultimii doi ani, pe lista celor infratite cu Braila. Daca pana in anul 2010, pe lista erau 6 orase, in ultimii doi ani s-au mai adaugat Bitola si Kavadarci, din Macedonia.

Primul oras cu care Braila s-a infratit la data de 30 ianuarie 1997, a fost Plevna. Acesta este situat in nordul Bulgariei la o distanta de 40 de kilometri de Turnu Magurele. Localitatea este cunoscută mai ales pentru rolul important pe care l-a avut in razboiul ruso-turc. Scena caderii Plevnei este redata in filmul “Pentru Patrie”, in regia lui Sergiu Nicolaescu.

Pe data de 14 noiembrie in anul 2000 ne-am infratit cu orasul Katerinii din Grecia in urma unui acord din partea ambelor parti. Doi ani mai tarziu, adica in 2002 Braila a semnat acordul de infratire cu alte doua orase, Calais din Franta si Nilufer din Turcia. Oras port in Franta, Calais are astazi 70700 locuitori si este un port cu activitate de pescuit, comerciala si turistica. Prin activitatea sa, portul a dirijat si dezvoltarea industriala a orasului, astfel ca astazi in Calais exista o importanta industrie textila, uzine chimice, metalurgice si intreprinderi ale industriei alimentare. Un alt oras turcesc cu care Braila a incheiat contract de infratire in anul 2005 a fost Denizli, iar in anul 2009 s-a efectuata infratirea cu orasul Argostoli din Grecia.

Ultimele orase cu care Braila s-a infratit pana la aceasta data, sunt Bitola si Kavadarci, ambele din Macedonia. Aceste doua orase sunt situate de-a lungul raului Dragor avand o mare importanta culturala, industriala si comerciala. Bitola este un oras cu o concentratie mare de aromani. Potrivit lui Adrian Roon, numele Bitola este un cuvant derivat din vechiul cuvant slav, “Obitel” care inseamna manastire sau resedinta, deoarece orasul a fost remarcat pentru manastirile sale.

Infratirea intre orase reprezinta o realitate pentru Europa de astazi, deoarece un numar mare de municipalitati sunt unite prin acorduri formale de infratire a oraselor. Un asemenea parteneriat are drept scop incurajarea cooperarii oraselor si intelegerea reciproca intre cetatenii acestora.

Infratirea intre orase se bazeaza pe angajamentul cetatenilor, in colaborare cu autoritatile si asociatiile locale. Prin urmare, acest program reprezinta un semn si un imbold pentru participarea activa. Aceasta incurajeaza schimburile de experienta dintr-o o varietate de subiecte de interes european si acorda oportunitati unice in ceea ce priveste informarea despre viata zilnica a cetatenilor din alte state europene. Datorita combinarii acestor elemente, programul de infratire intre orase  prezinta un potential real de intensificare a intelegerii reciproce dintre cetateni, cultivand un simt de posesiune al Uniunii Europene si dezvoltand un sentiment de identitate europeana.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-