Published On: joi, Aug 2nd, 2012

Efectele devastatoare ale secetei

Share This
Tags

* Lipsa precipitatiilor si valul de canicula care a lovit Romania au efecte negative asupra agriculturii

Productia medie de grau la hectar s-a diminuat cantitativ cu 20% in acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar pretul graului la producatori a crescut cu circa 20-25% in timpul recoltarii.

In cazul celorlalte culturi care urmeaza a fi stranse de pe camp la toamna, lucrurile nu sunt tocmai roz dat fiind faptul ca lipsa ploilor impiedica dezvoltarea lor, ceea ce poate duce la o recolta extrem de redusa cantitativ dar si calitativ.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu a precizat ca “din punct de vedere al calitatii s-a constatat la grau o calitate mai buna in acest an, cu o diminuare cantitativa ca randament pe unitatea de suprafata de circa 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut”.

Presedintele Organizatiei Interprofesionale, Aurel Popescu, a confirmat calitatea productiei de grau din acest an, catalogand-o ca “nemaiintalnita in ultimii 25 de ani”.

Criteriul de evaluare a pagubelor provocate de canicula este cel financiar, astfel ca pierderile vor fi calculate doar dupa recolta. Primii bani se vor da în octombrie.

Seceta a lovit si în aceasta vara, la fel ca în toamna trecuta, mai mult de o treime din judeţele tarii si, pe masura ce ploile întârzie, suprafeţe tot mai mari de culturi sunt compromise. Statisticile naţionale si judeţene arata ca printre cele mai afectate culturi se numara grâul, porumbul, rapita, floarea-soarelui si cartofii.

La nivelul Ministerului Agriculturii se fac acum demersuri pentru ca plata subventiilor pe suprafata (bani care de regula se dau în decembrie), sa fie defalcate în doua tranşe, iar prima tranşa sa se dea în avans, în luna octombrie. „Am adresat o solicitare Comisiei Europene, pentru a ne permite, într-o situaţie excepţionala de seceta, sa platim în avans, din 16 octombrie, banii catre fermieri, reprezentând platile directe pe suprafaţa. În cadrul Comitetului de Management – Plati Directe, întrunit în data de 25 iulie, a fos aprobata solicitarea României, ca din 16 octombrie sa putem acorda 50% din sprijinul pe suprafata, un sprijin pe care noi îl evaluam ca fiind de 55 de euro la hectar”, a declarat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Din relatarile reprezentantilor locali ai Directiilor Agricole reiese ca în ultima saptamâna 12 judeţe au fost lovite de seceta, culturile fiind compromise în proportie de 20% pâna la 100%. Zonele cele mai puternic afectate de arsita se regasesc în Moldova (Vaslui, Braila, Vrancea), în sud si sud-estul ţarii (Dolj, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomiţa), dar si în Transilvania (Cluj, Alba, Salaj, Mures sau Covasna).

Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-