Published On: lun, Aug 6th, 2012

Divortul mai scump decat casatoria

Share This
Tags

*Simplu si rapid, divortul se poate incheia la notar, tribunal sau primarie

Uneori viata ne poate pune in fata unei situatii nedorite, cum ar fi divortul de persoana care candva ne-a fost draga.

Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca sau administrativa.

Odata luata decizia inceperii divortului, se cere un acord cu sotul sau sotia in ceea ce priveste cat mai multe aspecte: realizarea divortului, custodia copiilor), incredintarea minorilor, impartirea bunurilor comune precum si alte aspecte. Daca acordul nu poate fi obtinut, este necesara prezenta unui avocat, incredintarea copiilor precum si partajarea aducand in timpul procesului o serie de elemente complexe, in conditiile in care partile nu se inteleg.

*Divortul pe cale judecatoreasca
Legislatia in vigoare prevede desfacerea casatoriei prin divort avand in vedere urmatoarele posibilitati: prin acordul sotilor; la cererea unuia dintre soti, atunci cand datoritaa unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Chiar daca exista copii minori din casatorie si cei doi soti se inteleg cu privire la realizarea divortului, ei se pot adresa pentru un divort prin acord atat instantei de judecata cat si ofiterului de stare civila ori notarului public care poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, acestia din urma eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
In Romania, in prezent, dispozitiile de drept material privind divortul sunt stipulate in Codul Civil – art. 373, iar cele de drept procesual in Codul de procedura civila art. 607 – 619. Taxa divortului la Tribunal este de 39 lei la care se adauga o taxa de timbru de 0.3 lei.

*Pe cale administrativa – doar pentru divorturi prin acord


In baza Codului Civil, in cazul divorturilor prin acord, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public. In aceste doua cazuri, se acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru o eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Depunerea cererii de divort se poate face si prin mandatar, insa la termenul de verificare a consimtamantului, prezenta ambilor soti este necesara.
Notarul public este abilitat potrivit legii, conform art. 375 din noul Cod Civil sa constate desfacerea casatoriei prin acord a sotilor si sa le elibereze certificatul de divort, indiferent daca au sau nu copii minori nascuti din casatorie, din afara acesteia sau adoptati.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Daca sotii nu se inteleg asupra unui aspect accesoriu cererii de divort, ofiterul de stare civila sau notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38 din Codul Civil. Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti. Actele necesare procedurii de desfacere a  casatoriei sunt certificatul de casatorie,certificatele de nastere si cartile de identitate ale sotilor.

Costul divortului la notariat precum si la Primarie este de 600 lei la care se adauga taxa Infonot de 62 lei. Dupa ce perioada de 30 de zile de la depunerea cererii a incetat, divortul se pronunta intr-o saptamana, spre deosebire de instanta de judecata unde poate dura cateva luni.

Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-