Published On: joi, Aug 2nd, 2012

Discriminarea femeilor o piedica in viata sociala

Share This
Tags

Din pacate fenomenul discriminarii este “de actualitate” in societatea democratica, fiind atat de obisnuit incat e considerat “o normalitate”.

Discriminarea poate fi de doua feluri, directa ceea ce inseamna ca tratamentul se indreapta catre o anume persoana, sau indirect cand acesta se adreseaza unui grup de persoane.

Cele mai des intalnim  discriminarea femeilor la locul de munca si cea a persoanelor cu handicap.

In Romania legea nr 202 intrata in vigoare din 2002  si completata ulterior prin ordonanta nr 84/2004 are in vederea sanctionarea discriminarii.

Capacitatea, nevoile si aspiratiile diferite ale persoanelor de sex feminin si masculin trebuiesc luate in considerare in mod egal, si aplicat in consecinta acelasi tratament, asta inseamna egalitate de sanse.

Acest proiect propune egalitatea intre femei si barbati. A fost cofinantat din Fondul European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Fundatia este infiintata cu ajutorul Programului Phare si al Uniunii Europene

Prin intermediul progamului sunt oferite gratuit servicii precum consilierea si orientarea in cariera, cursuri de calificare, specializare, perfectionare sau antreprenoriat.

Persoanele vor fi informate privind evolutia pietei muncii si ocupatiilor. {n urma proiectului se obtin diplome eliberate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, subventii pentru participanti, obtinerea unei calificari si a unui loc de munca.

Actele necesare pentru inscriere sunt cartea de identitate,copie de la certificatul de nastere si cel de casatorie si dovada statutului pe piata muncii. Pana acum s-au finalizat un curs de competente anteprenoriale in perioada 9 mai 2012-25 mai 2012 ce avea oferea o subventie de 500 Ron fiecarei persoane si unul de manager de proiect 19 martie/11 aprilie unde au participat 28 persoane, toti promovati.

In prezent este in desfasurare cursul de bucatar, calificare de nivel 2, a 720 ore dintre care 1/3 pregatire teoretica si 2/3 pregatire practica, cod NC 5122.2.1 perioada desfasurarii 21 iunie/decembrie.

Se intentioneaza in toamna acestui an inceperea cursului de frizer/coafor/manichiurist/pedichiurist, cu o subventie de 1000 de lei.

In judetul Braila au fost inscrise pana in iunie 359 de femei, potrivit datelor furnizate de Stoian Adrian Florin.

Potrivit Barometrului de Incluziune Sociala, 40% dintre persoane considera ca femeile constituie un grup discriminat in societate,si  mai mult de 70% cain Romania aceasta este cel mai des raspandita pe piata muncii.

Oportunitatea rezida prin faptul ca, prin combaterea discriminarii persoanele primesc sprijin social, dar  in acelsi timp este spijinita ocuparea fortei de munca. Asta intr-o tara tot mai imbatranita si cu probleme “astronomice”.

Discriminarea este impotriva valorilor europene si drepturilor omului, in consecinta o data cu schimarea regimurilor ar trebui schimbate si mentalitatile persoanelor, in consecinta sa fie luate mai multe masuri pentru combaterea acesteia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-