Published On: joi, Aug 16th, 2012

Detinut in lux – bolnav de HIV condamnat la saracie

Share This
Tags

* O persoana privata de libertate din penitenciar dispune de mai multe comoditati si beneficii decat o persoana infectata cu virusul HIV/Sid

In Braila exista in jur de 100 de persoane infecate cu virusul HIV/ Sida dintre care aproximativ 76 primesc tratament gratuit prin programul national sustinut de Ministerul Sanatatii.

Fondurile sunt alocate separat pentru fiecare judet in functie de numarul persoanelor care au fost luate in evidenta. Pentru Braila Ministerul a acordat in acest an pentru cei in jur de 250.000-300.000 lei adica in jur 3.900 de lei pentru o persoana. In schimb suma acordata pentru intretinerea unei persoane private de libertate este de 4.320 de lei. Cuantumurile alocatiei de hrana pentru bonlavii de HIV/Sida sunt de 11 lei pentru copii si 13 lei pentru adulti in conditiile in care acestia au nevoie de un regim special.

Spitalul Judetean dispune doar de 10 paturi pentru bonlavii de HIV/Sida aflate intr-un compartiment din sectia de boli infectioase. Conditiile din compartiment sunt cele cu care ne-am obisnuit intr-un spital, respectiv paturi, noptiere si o chiuveta. In schimb pentru dotarea unei camere din penitenciar s-a investit mult mai mult avand in vedere ca in multe din ele exista etajere pentru aparatul TV sau pentru incaltaminte. Camerele dispun de grup sanitar propiu si exista si o camera de depozitare a alimentelor. Toate aceste dotari ne fac sa comparam o camera a unei persoane private de libertate cu o  camera din caminul propiu sau cu o camera de hotel. Un detinut are dreptul la conditii decente insa si o persoana internata in spital intr-un compartiment ar avea nevoie de conditii mai bune.

Din pacate se pare ca autoritatile ii favorizeaza pe criminali si nu pe cei care au fost condamnati pe viata de boli necrutatoare.

In ciuda faptului ca sunt nevoiti sa suporte unele medicamente din banii proprii, pacientii nu beneficiaza de luxul pe care penitenciarele din Romania il ofera detinutilor.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-