Published On: mar, Aug 7th, 2012

Croitorul printilor cauta ucenici

Share This
Tags

*Croitoria este o meserie veche, cu traditie care in trecut se bucura de un mare prestigiu *  Astazi insa oamenii nu mai apeleaza la serviciile de croitorie iar croitori sunt din ce in ce mai putini *

Mai sunt doar cateva persoane care mai practica aceasta meserie.  Vasile Moraru este  unul dintre cei mai vechi meseriasi in acest domeniu. “Nimeni nu mai imbratiseaza aceasta meserie. Este o meserie grea pentru care trebuie sa ai si pasiune. Pe vremea mea era o meserie traditionala” a declarat acesta. Vasile Moraru a imbracat  englezi de la Oxford, primi-secretari si primari. Este singurul care a primit titlul de “fruntas in productie”.

Meseriasii vechi precum Vasile Moraru ar dori sa ii invete pe tinerii aceasta meserie pentru a nu se pierde in totalitate insa nimeni nu mai doreste sa fie ucenic in magazinele de croitorie. “Am avut doi ani afis in geam ca primesc ucenici la croitorie dar nu a venit nimeni. Vroiam sa las ceva in urma.”  Brailenii  apeleaza astazi la croitori mai mult pentru retusuri la haine. Putini sunt cei care calca pragul croitoriilor pentru a-si confectiona o piesa intreaga de imbracaminte. In general 75 la suta dintre clienti croitoriilor vin pentru a-si retusa piese de imbracaminte  si doar restul de 25 la suta vor sa isi confectioneze piese noi. Daca inainte nu toate persoanele isi permiteau sa mearga la un croitor acum serviciile de croitorie au preturi mai accesibile. Cu toate acestea oamenii nu mai apeleaza la croitor. Un costum intreg barbatesc poate ajunge pana la 300 de lei iar un costum de dama in jur de 200 – 250 de lei in conditiile in care in magazine  acestea sunt cu mult mai scumpe.

Numarul brailenilor care solicita serviciile de croitorie intr-o saptamana nu este mai mare de 15- 20 de persoane, asa cum sustin propietarii de croitorii.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-