Published On: Soare, Aug 12th, 2012

Coplata pentru toti pacientii

Share This
Tags

*Din luna septembrie pacientii care vor avea nevoie de consultatie medicala vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare

In conformitate cu Proiectul hotararii de Guvern privind coplata care se afla in dezbatere publica pana pe data de 3 septembrie 2012 pe site-ul Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei doreste introducerea coplatii pentru consultatii medicale a caror valoare este intre 4 lei si 90 de lei in functie de gradul profesional al medicului si tipul investigatiei care urmeaza a fi efectuata.

“Coplata se doreste a fi aplicata in domeniul asistentei medicale primare la consultatiile medicilor de familie, in domeniul asistentei medicale ambulatorii de specialitate, adica in policlinici, in domeniul laboratoarelor de analize medicale pentru unele analize si in domeniul asistentei medicale spitalicesti adica pentru anumite spitalizari. In continuare vor fi scutiti de la plata coplatii, copiii cu varste sub 18 ani, adultii pana la 26 de ani cu conditia sa urmeze o forma de invatamant universitara, pensionarii cu venituri sub 740 de lei pe luna si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Braila, Andreia Gavrilescu.

In acest program sunt incluse persoanele care sufera de diabet zaharat, tuberculoza, HIV/SIDA, infectii cu transmitete sexuala cu conditia ca serviciul medical respectiv sa se refere la afectiunea de baza.

In conditiile in care un bolnav sufera de mai multe afectiuni medicale pentru cele mai usoare va fi nevoit sa plateasca.

Scutite de la plata coplatii vor fi si femeile insarcinate si lehuzele.

In consecinta pentru afectiunile cronice, bolnavii care merg in continuare la medicii de familie pentru o consultatie sau pentru o reteta medicala sau alte probleme vor suporta coplata.

Taxa este un moderator in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza si reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale.

Scopul este de a descuraja cererea nejustificata de servicii medicale si de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportrilor de servicii medicale efectuate de catre furnizori.

Totodata coplata va fi si un instrument de stimulare a exigentei pacientilor fata de calitatea serviciilor furnizate.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-