Published On: mie, Aug 8th, 2012

Conditii inumane de munca la Laminorul Braila

Share This
Tags

*Angajatii Grupului Mechel muncesc la temperaturi de 70-80 de grade fara echipament de protectie

Problemele cu care se confrunta angajatii de la SC Laminorul Braila sunt numeroase. Conditiile in care acestia isi desfasoara activitatea este insa cea mai grava dintre ele. Neavand echipement de protectie care sa-i protejeze de temperaturile ridicate de 70-80 de grade Celsius, si nici o sursa de apa potabila, acestia continua sa-si desfasoare activitatea, depasind adesea norma de productie impusa. Echipa InfoBraila a stat de vorba cu liderul Sindicatului Metal94, Constantin Iarca care a declarat ca Laminorul s-a confruntat mereu cu probleme. “Facem fata foarte greu. Patronul nu intelege ca trebuie sa se ocupe mai mult de imbunatatirea conditiilor de munca. Una dintre cele mai grave probleme a fost alimentarea cu apa potabila, si la temperaturile la care se lucreaza in sectia de laminare angajatii trebuie sa se hidrateze mereu. Avem deseori cazuri in care angajatilor l-i se face rau, lesina, pentru ca munca la asemenea temperaturi este dificila, dar oamenii resista pentru ca pe meseria de laminor, ofertele de munca in Braila lipsesc.” a declarat liderul de sindicat.

Problema s-a rezolvat dupa ce reprezentantii sindicatului au facut plangeri la ITM si la Prefectura in Comisia de Dialog Social. ITM a trasat o serie de masuri pentru eliminarea acestor probleme.

In urma controalelor facute de ITM au mai fost rezolvate si problemele concediilor de odihna care nu se dadeau conform programarilor, dar si cea a primei de vacanta care se dadea cu intarziere de o luna.

*160 de angajati au demisionat de teama ca se inchide unitatea

In ciuda faptului ca Grupul Mechel are pe teritoriul tarii cinci firme, acestia au de gand sa se retraga din Romania, fapt ce a creat in randul angajatilor o incertitudine majora. “ Sunt tensiuni si o stare confuza in randul angajatilor cu privire la siguranta locului de munca. Oamenii sunt speriati si nu mai au acea abnegatie sa prostesteze, deoarece patronatul a fotografiat celelalte proteste. Sindicatul trebuie sa fie atent sa nu expuna angajatii de teama repercusiunilor”, a adaugat liderul de sindicat.

In prezent Laminorul are aproximativ 390 de angajati din 800. “Avem un cuantum ridicat al salariilor compensatorii prin Contractul Colectiv de Munca negociat. Un angajat poate lua si pana la 18-20 de salarii compensatorii.” a mai declarat Iarca

Drepturile salariatilor sunt protejate de Contractul Colectiv de Munca negociat de reprezentantii sindicatului Metal 94.

Paul M. este un fost angajat al Grupului Mechel care se declara foarte nemultumit de acea perioada. “ Angajarile se fac doar daca ai pe cineva in interior, nimeni nu vine fara o cunostinta, se face un interviu formal cu seful de sectie si asta este tot. Conditiile de munca prezentate la Protectia Muncii nu sunt aceleasi cu cele intalnite in hala. Echipementele de protectie vin cu intarziere, un agajat primeste doua perechi de palmare pe luna, o singura pereche resistand doar o zi sau doua, si de fiecare data trebuia sa le cumparam noi din comert. Pana anul trecut nici macar sala de mese nu am avut si eram nevoiti sa mancam pe unde apucam. Datorita acestor conditii am fost nevoit sa imi caut de munca in alta parte.” a declarat Paul.

Dupa expirarea Contractului Colectiv de Munca nimeni nu stie care va fi soarta angajatilor “titanului” brailean de prelucrare a fierului.

Cosmin Mihai

Comentarii

comentariu

About the Author

-