Published On: mie, Aug 8th, 2012

Casatorie versus concubinaj

Share This
Tags

*Casatoria este un pas important pe care doua persoane aleg sa il faca in viata, insa tot mai putini tineri aleg sa isi legitimeze relatia prin casatorie *

Motivatiile sunt atat de ordin financiar  cat si personal. O casatorie implica cheltuieli imense nu numai in privinta organizarii de catre miri care tine strict de cat sunt acestia dispusi sa investeasca, ci si in privinta actelor necesare pentru aceasta si a oficierii ei de catre starea civila. La nivelul municipiului Braila taxa pentru casatorie este de 250 de lei daca aceasta este oficiata in incinta primariei si 500 de lei daca se doreste  oficierea ei in spatii mai deosebite precum in teatru sau in foisorul din Gradina publica. Taxele pentru cerificatele medicale pot ajunge intre 100 si 200 de lei. Cununia religioasa presupune o investie si mai mare. Taxele la biserica pot ajunge si la 1500 de lei in functie de biserica. Daca se doreste o cununie in catedrala pretul este cu mult mai ridicat decat intr-o biserica obisnuita. Lumanarile pentru cununia religioasa presupun deasemenea preturi de pest 500 de lei. Decorarea spatiilor si vestimentatia mirilor oricat de modeste ar dori acestia sa fie, presupun cheltuieli exorbitante. In aceste conditii tinerii renunta sa iti oficeze relatia prin casatorie. Situatia socio-economica dificila iI determina pe multi sa renunte la intentia de a se casatori si prefera sa traiasca in concubinaj.

Pentru foarte multi tineri actul de casatorie nu mai are nici o semnificatie. Ei considera ca nu le este cu nimic de folos ci ca mai degraba ii poate incurca sau iI pot priva de anumite beneficii. Andreeas si Ingrid, un cuplu de tineri braileni sunt de parere ca “Un act nu conteaza! Nu vad de ce m-ar tine un act.” Sunt persoane carora li se ofera de la locul de munca sume de bani pentru a-si plati chiria daca locuiesc in alt oras decat in cel in care au fost nascuti. Acesta este cazul a doi tineri care locuiesc impreuna dar primesc ambii banii de chirie. In conditiile in care ei s-ar casatori ar primii acei bani de chirie doar unul din ei pentru intreaga familie. Acesta este unul dintre motivele pentru care acesti tineri prefera concubinajul in defavoarea casatoriei. “ Acel act nu imi aduce nici un beneficiu, ba dimpotriva imi ofera mai multe dezavantaje decat avantaje” a declarat unul di membrii cuplului.

Unii dintre cei care aleg totusi casatoria in locul concubinajului motiveaza aceasta alegere prin faptul ca simt nevoia sa iti uneasca destinele in mod legal iI ca actul de casatorie le ofera o anumita siguranta. “Nu pot trai toata viata in concubinaj  cu partenerul. Trebuie sa avem ceva care sa ne ofere o siguranta pentru viitor.” au declarat Dan si Alina, un cuplu care a ales sa isi oficieze relatia prin casatorie. Altii au motive religioase pentru care aleg sa isi oficieze relatia considerand ca au nevoie de bincuvantarea diviitatii si a bisericii.

Totusi la nivelul Brailei casatoriile civile au crescut in 2012 comparativ cu doi ani in urma. In perioada iulie 2010 – iulie 2011 numarul casatoriilor erau de 1396 iar in perioada iulie 2011 – iulie 2012 numarul lor a ajuns la 1436.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-