Published On: vin, Aug 10th, 2012

Casa Modei lasata in paragina

Share This
Tags

*Casa Modei, odinioara locul unde aveau loc fastuoase prezentari de moda si isi desfasurau activitatea cei mai buni croitori este acum doar o cladire lasata in paragina

Construita la inceputul anilor ’70 pe vechea strada Regala, cu o insemnatate culturala si istorica deosebita, Casa Modei  a devenit in acea perioada una dintre cele mai frecventate locatii a acelei zone. In Casa Modei se croiau tinutele de lux pentru personalitati, haine la comanda pentru o mare parte a publicului brailean, aveau loc prezentari de moda saptamanale. Astazi insa, geamurile ciobite, iarba lasata sa creasca, gunoaiele aruncate de trecatori sunt singurele lucruri  pe care oamenii le mai pot vedea. Din cand in cand o angajata a primariei vine si face curatenie printre gunoaiele stranse de-alungul zilelor.

Daca  inainte spatiul era inchiriat pentru expozitii de haine din piele sau alte activitati acum nimeni nu mai are acces in cladire. Nici macar anuntul pentru inchiriere nu mai exista in geamurile care stau sa cada cu totul. Oamenii isi amintesc cu drag de anii in care cei mai priceputi mesteri puteau fi gasiti acolo, de prezentarile de moda fastuoase si de croitoriile de lux. “Se faceau haine la comanda de catre cei mai priceputi croitori si toata lumea mergea acolo” ne-a declarat o braileanca de varsta a treia.

Cezar Tudora, o fosta muncitoare din Casa Modei ne-a marturisit: ”Este pacat de cladirea aceia, ca nu se mai face nimic. In acea vreme foarte multa lume muncea acolo. La parter erau prezentarile de moda si expozitiile iar la etaje era productia impartita pe sectii. Eu am lucrat la etajul 6 unde se confectionau in principal camasi si geci” Mesterul Vasile Moraru, unul dintre cei mai vestiti croitori ai orasului nostru, a fost in acele vremuri sef de unitate la Casa Modei.

Personalitati ale culturii brailene precum directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, considera ca aceasta constructie este una inutila care nu isi avea locul pe o strada cu insemnatatea istorica si culturala cum este Regala: “Nu a reprezentat nimic, nu are nici o valoare! Are marele “merit” de a fi stricat strada Regala iar acum sta sa pice! Macar de o ingrijeau!”

Din pacate autoritatile locale nu au nicio putere in acest sens, cladirea fiind de tip privat.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-