Published On: vin, Aug 3rd, 2012

Cardurile de sanatate – obligatorii din 2013

Share This
Tags

*Ministerul sanatatii sustine de la bugetul de stat cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de sanatate, asiguratii nemaifiind obligati sa il plateasca.

Conform proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate s-a incheiat contract intre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu “Imprimeria Nationala” S.A. Potrivit aceluiasi proiect ministerul va acorda Imprimeriei Nationale, in avans, 30% din suma datorata anual pentru fabricarea cardurilor. Imprimeria Nationala poate produce lunar un milion de exemplare iar costul unui card este estimat la aproximativ 2 euro.

Conform vechilor prevederi, cheltuielile pentru producerea cardului de sanatate trebuiau sa fie suportate de catre CNAS dar si de catre asigurat.

Distributia cardurilor catre asigurati se realizeaza de catre casele de asigurari sociale de sanatate prin furnizorii de servicii medicale din asistenta medicala primara. Asiguratul va plati cardul numai in cazul in care solicita un duplicat. “ In situtia solicitarii de eliberare a unui card duplicat de catre asigurat, cu exceptia faptului in care acesta se face din motive tehnice de functionare, cheltuielile aferente producerii si distributiei se suporta de catre asigurat.” se precizeaza in proiectul de ordonanta.

Cardul national de sanatate va contine toate informatiile privind calitatea de asigurat si date medicale precum grupa de sange, predispozitie la alergii.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-