Published On: lun, Aug 6th, 2012

Cabinetele de planificare familiala din Braila asteapta pacienti

Share This
Tags

La cabinetele de Planning Familial se prezinta lunar in jur de 300 de persoane. Acesta reprezinta un numar mic in comparatie cu numarul avorturilor care creste ingrijorator.

Notiunea explicita de Planificare Familiala a aparut secolul trecut, in anii 1960 – 1970, intr-o perioada in care era tot mai evidenta nevoia unei schimbari a felului in care omenirea privea anumite aspecte ale vietii intime, printre care si sexualitatea. In Braila cabinetele de planificare familiala s-au deschis in anii ’90 si inca mai sunt multi care nu au aflat de existenta si de serviciile lor.

Cu toate astea brailenii nu sunt atat de informati si nu apeleaza la serviciile multiple pe care le ofera cabinetele de planificare familiala.

Doctorii ofera consultatii si tratament gratuit constand in produsele destinate metodelor de contraceptie dar si consiliere gratuita  pentru elevi, studenti, someri, persoane cu ajutor social si persoanelor de la sate, atat femei cat si barbati.

Doctorul Corina Sfurtoc spune ca multi braileni vin la cabinetele de planificare familiala doar atunci cand au probleme.

“Tinerii din zilele noastre nu sunt informati despre ceea ce presupune relatiile sexuale. Fetele nu sunt pregatite si de multe ori isi incep viata sexuala foarte devreme, sub presiunea partenerului  sau al grupului din care fac parte, iar majorotatea parintilor nu contribuie sI la educatia sexuala a propriilor copii, de aceea si cresterea numarului de chiuretaje”, a declarat doctorul Corina Sfurtoc.

Planificarea familiala mai cuprinde consilierea cuplului cu probleme genetice, consiliere psiho-sexuala, efectuarea educatiei sexuale proprii dar si cea a copiilor, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si a altor boli, efectuarea controalelor regulate la medicii care se ingrijesc de sanatatea organelor genitale, rezolvarea eventualelor probleme legate de fertilitate si a tulburarilor de dinamica sexuala, pastrarea armoniei afective si psihoemotionale a familiei,  rezolvarea conflictelor,  comunicare.

Planningul Familial presupune si educatia sexuala care se efectueaza in scoli si licee dar doar cu aprobarea cadrelor didactice si a conducerii scolilor.

Medicii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Educatiei nu colaboreaza cu Ministerul Sanatatii si nu se implica in ceea ce priveste educatia sexuala a elevilor.

Cu toate ca exista multe cabinete de acest fel si multiple surse de informare, inca exista mituri despre sex iar lumea se bazeaza mai mult pe vorbe decat pe controalele medicale specializate.

Cei mai multi care apeleaza la cabinetele de planificare familiala sunt cuplurile care vin aici atunci cand hotarasc  daca vor sa aiba copii si cand sa se intample aceast lucru. Contraceptivele moderne sunt mai sigure si mai sanatoase decat avortul.

Planificarea familiala contribuie la bunastarea familiei prin faptul ca te ajuta sa ai copii atunci cand poti avea grija de ei, te ajuta sa ai doar atati copii cati poti creste.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-