Published On: joi, Aug 2nd, 2012

Brailenii prostiti la referendum

Share This
Tags

*Chiar daca au votat pentru demitere, decizia ramame in mana CCR

Referendumul a trecut, oamenii au votat, insa confuzia asupra validarii acestuia planeaza asupra intregii tari. Ne punem intrebarea daca este normal ca un presedinte care a fost ales cu 5 milioane de voturi sa nu poata fi demis cu aproximativ 8 milioane?

Brailenii s-au aratat interesati de referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu si s-au prezentat in numar mare la vot inca de la deschiderea sectiilor.

Un comunicat al BEC din 29 iulie avand ca referinta ora 17 plasa Braila pe locul 13 ca si prezenta la vot. Parerile brailenilor in legatura cu organizarea, rezultatele si situatia de dupa referendum sunt impartite. Insa, foarte multi braileni sunt dezamagiti si revoltati ca optiunea pe care si-au exprimat-o prin vot nu este luata in seama. Acestia spun ca nu este normal ca un presedinte care a  obtinut 87% de voturi pentru demitere sa ramana inca in functie. “Curtea Constitutionala trebuie sa valideze acest referendum pentru ca suntem peste 7 milioane de oameni care am votat ca el sa plece” ne-a declarat familia Tudor, ambii pensionari din Braila.

Electoratul arata o lipsa totala de incredere fata de functionarea institutiilor democratice in Romania. Unii braileni spun ca nu isi vor mai exercita dreptul la vot de acum incolo deoarece acest referendum a fost o bataie de joc la adresa lor si a fost organizat degeaba in conditiile in care nu se tine cont de parerea a peste 7 milioane de romani.

“Nu voi mai merge de acum incolo la vot! Nu simpatizez pe nimeni din viata politica dar vreau ca Basescu sa plece!” ne-a spus Marahoiu Marieta. “Ne ducem degeaba. Parerea noastra nu  conteaza” Astfel de reactii sunt frecvente printre braileni. {n aceste conditii ne punem intrebarea daca traim sau nu intr-un stat democratic.

Nicaieri in lume parerea a 87% din cei care si-au exprimat optiunea prin vot nu poate fi ignorata. Sunt persoane care considera ca in cazul in care Curtea Constitutionala nu valideaza referendumul si Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, romanii se vor revolta si vor iesi in numar foarte mare in strada. “Vreau cu orice pret sa plece!” a fost reactia multor braileni pe care i-am intrebat ce cred despre situatia actuala. Oamenii au scos in evidenta in interviurile pe care ni le-au acordat ca sunt dezgustati de atitudinea lui Traian Basescu si de declaratiile acestuia, in special de faptul ca presedintele suspendat a boicotat referendumul indemnand oamenii sa nu mearga la vot dupa ce cu cateva zile in urma a declarat contrariul.

Intrebati fiind ce considera despre impunerea pragului de 50%+1 pentru acest referendum, brailenii au raspuns ca este o conditie absurda. Lipsa de organizare, faptul ca nu exista o evidenta exacta a populatiei actuale a Romaniei sunt dovezi ale lipsei de respect fata de alegatori.

Persoanele care nu au mers la vot ne-au motivat aceasta atitudine prin lipsa de incredere in functionarea corecta a alegerilor.

In aceste zile ne intrebam inca care va fi soarta poporului roman de acum incolo. Se va tine cont de cele peste 7 milioane de romani sau va trebui sa suportam  inca doi ani de jigniri si sfidari la adresa noastra ca si cetateni, inca doi ani de masuri abuzive si de minciuni?

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-