Published On: Soare, Aug 26th, 2012

Brailenii isi ajuta concetatenii prin donarea de sange

Share This
Tags

“Faceti bine fara sa primiti nimic in schimb” este motto-ul care te intampina la intrarea in Centrul de transfuzie sanguina din Braila. Numarul donatorilor pentru primul trimestru a anului 2012 la nivelul judetului Braila a ajuns la 4650 ceea ce inseamna in jur de 2094 de litri de sange.  La nivelul anului  2011 au fost in jur de 10 mii de donatori. Conducerea centrului sustine ca la nivelul Brailei majoritatea donatorilor adica in jur de 85% sunt donatori fidelizati care doneaza periodic si acest lucru nu poate sa fie decat unul imbucurator conform spuselor medicului, director al centrului de transfuzie. Din momentul in care doneaza odata devin donatori fideli si doresc sa ajute in continuare. “Donarea de sange este un gest umanitar, gratuit si anonim” ne-a spus Iugulescu Magdalena, directorul centrului de transfuzie.

Zilnic sunt in jur de 40 de persoane care vin sa doneze dar personalul centrului spune ca si-ar dori si mai multi si ca le-ar face fata cu brio. Din punctul de vedere al conducerii centrului de transfuzie, la nivelul judetului nostrum exista interes pentru donarea de sange iar  personalul le sta la dispozitie in orice moment.. “Donez pentru ca ma simt bine sa fac asta” a fost parerea unui donator anonim. Centrul de transfuzie sanguina Braila este subordonat Institutului National de Hematologie si este parte a unui grup de interese regional (GIR) impreuna cu Braila, Galati, Buzau si Vrancea. Sangele recoltat este trimis catre spitalele din Braila iar surplusul de sange care nu poate fi folosit aici este trimis catre Bucuresti.

Donatorii pot fi persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani de peste 60 de kg care sa fie sanatosi. Acestia trebuie sa prezinte o adeverinta de boli cornice de la medicul de familie iar la centru li se face o serie de analize precum hemoleucograma, analize biochimice  precum cea pentru cholesterol, hepatita, sifilisul, hiv si aflarea grupei de sange. Fiecare persoana doneaza 450 de ml de sange.  Recoltarile se fac zilnic intre orele 8 si 11. {n cazul in care au fost depistate anumite afectiuni la analize persoanele doritoare sa doneze sunt anuntate si rugate sa revina dupa o anumita perioada de timp.

Comentarii

comentariu

About the Author

-