Published On: Soare, Aug 26th, 2012

Ghettoul din mijlocul orasului

Share This
Tags

*Nimeni nu pare sa auda strigatul de ajutor al locatarilor din blocul R7 din cartierul Obor

Este posibil ca in anul 2012, in plin centrul Brailei, sa gasim conditii de trai pe care alti oameni le-au uitat de cateva zeci de ani? Se pare ca da.

Locatarii blocului R7 din cartierul Obor par sa fi facut un salt inapoi in timp.

Declaratiile oamenilor si imaginile infioratoare de la fata locului ar taia rasuflarea oricui.

Oameni in varsta care isi blesteama batranetea, copii care nu mai au parte de cea mai frumoasa perioada a vietii, cu totii incearca sa supravietuiasca in conditiile pe care altii nici macar nu ar putea sa si le imagineze.

Deplasata la fata locului, echipa InfoBraila a stat de vorba cu locatarii din zona respectiva, iar ce au gasit acolo, este greu de inchipuit. Batrani care in ciuda faptului ca abia se tin pe picioare, cara de bidoane grele, copii care isi ajuta parintii sa aduca apa pentru a le face ceva de mancare, cu totii au o nemarginita durere in glas cand isi povestesc viata.

Declaratia Alexandrei I. o fetita de 9 ani care isi ajuta mama sa aduca apa in fiecare zi, este cea care ne-a impresionat cel mai mult. ”Trebuie sa o ajut pe mami sa faca treaba pentru ca nu are cine. Mami mi-a spus ca Dumnezeu vede ca sunt harnica si o sa ma ajute si el pe mine” a spus cu lacrimi in ochi, Alexandra care nu stie ce inseamna bucuria de a fi copil.

Alexandra a dat piept cu viata de la o varsta prea frageda. Ea stie ce inseamna sa traiesti fara sa ai ce iti trebuie, si ca trebuie sa se sacrifice si ea pentru binele familiei.

*O singura toaleta pe fiecare palier

“Cea mai mare problema a noastra este ca nu avem apa. Suntem nevoiti sa mergem pana in spatele blocului unde este improvizata o cismea. Batrani de 60-70 de ani sau copii de 10 ani, cu totii suntem nevoiti sa urcam pana la etaj cu bidoanele de apa in mana pentru a putea face ceva de mancare sau pentru a ne spala” a declarat Antoneta I. o locatara a blocului R7.

Restantele la apa sunt “mostenirea” lasata de fostul administrator al blocului, care se pare ca in urma cu cativa ani a trecut in nefiinta. Acum nimeni nu poate fi tras la raspundere iar locatarii trebuie sa se resemneze cu gandul ca trebuie sa plateasca pentru greselile altora.

Din spusele oamenilor, iarna se descurca cel mai greu. Stratul de gheata care se formeaza in jurul cismelei, este dusmanul lor cel mai aprig. Cu greu reusesc sa ajunga sa ia apa fara sa alunece.

Pe fiecare palier al blocului exista o singura baie, comuna si aceea care nu este igienizata.

Pentru toate aceste probleme, oamenii dau vina pe alesii nostri care nu fac nimic pentru a-i ajuta. De real folos pentru ei ar fi, daca in scara  blocului ar functiona macar un robinet de la care sa se alimenteze tot blocul, in locul cismelei de la care se alimenteaza tot cartierul.

Este imposibil sa privesti cu optimism spre viitor, cand vezi batrani care isi doresc sa moara pentru a scapa de chinul pe care il au in fiecare zi, sau copii care se ocupa de problemele casei in timp ce gandul lor ar trebui sa fie la joaca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-