Published On: lun, Aug 13th, 2012

Afacerile cu sifoane pe timp de criza

Share This
Tags

*Acum cativa ani puteam gasi o sifonarie in fiecare cartier, la fiecare colt de bloc. Astazi insa aceasta afacere nu mai este una rentabila.

Multi inca isi mai amintesc de cozile care se faceau la sifonarie mai ales in weekenduri. Astazi aceasta afacere nu mai este rentabila. Sifonariile nu mai pot fi gasite la fiecare colt iar la cele care inca mai exista nu mai sunt cozile de odinioara ci dimpotriva exista zile in care duc lipsa de clienti.

Cei care au decis sa pastreze aceasta afacere sunt nevoiti insa sa le includa in incinta unor magazine unde vand si alte produse. Profitul doar din comercializarea sifoanelor nu este de ajuns pentru a se mentine pe piata.

Un propietar de sifonarie din cartierul Radu Negru vinde pe langa sifoane inghetata la dozator, cafea si siropuri. Un alt propietar  a decis sa isi pastreze afacerea pe care o detine de aproape 15 ani dar are in aceeasi incinta firma de asigurari. Acestia considera ca aceasta afacere nu mai este una rentabila datorita aparitiei firmelor care produc si distribuie apa minerala. Pretul unui litru de sifon este astazi 40 sau 50 de bani.

Pe langa clasicele pet-uri cu sifon astazi sifonul se vinde si la pahare. Tot la pahare se comercializeaza si siropurile. Un pahar de 250ml costa 0.50 lei iar unul de 500ml este 1 leu. Vanzarile merg mult mai bine vara atunci cand datorita temperaturilor mari oamenii se opresc pentru a se racori cu un pahar de sifon rece. Pensionarii sunt cei mai fideli clienti dupa spusele patronilor de sifonarii. Acestia aleg clasicul sifon in schimbul apei minerale datorita pretului mic.Cea mai ieftina sticla de apa minerala la 2 litri costa in magazine in jur de 1,50 lei in timp ce umplerea unei sticle de 2 litri cu sifon ajunge la doar 80 bani sau un leu.  Ion B., pensionar, a declarat “Prefer sa dau 1 leu pentru 2 litri de sifon decat sa cumpar apa minerala. Este mult mai bun si mai acidulat decat apa minerala. Apa minerala isi pierde acidul odata ce o deschizi in timp ce sifonul ramane la fel.”

Cum multi dintre noi nu mai au acele dopuri speciale pentru sticle cu sifon unii propietari le pun la vanzare impreuna cu pet-uri dintr-un plastic mai dur care sa reziste. Un cap de sifon este pus la vanzare la pretul de 4,50 lei iar o sticla de 2 litri 5 lei.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-