Published On: mie, Aug 1st, 2012

60 de bani pentru un kilogram de peturi

Share This
Tags

*In Braila exista 5 centre de colectare a deseurilor de tip pet

Printre resturi de mancare, ambalaje, sticle goale si resturi menajere, unii oameni aduna sticlele din plastic.

Inca de la orele diminetii vezi oameni care cauta prin gunoaie. Saraci, dar cinstiti aduna sticle din plastic din ghenele de gunoi pentru a le valorifica astfel incat sa-si poata cumpara o paine.

Pretul per kilogram este de 60 de bani, destul de mic, comparativ cu numarul de sticle pe care trebuie sa-l strangi pentru a strange un kilogram. Cam jumatate de sac trebuie sa umpli cu PET-uri ca sa primesti 60 de bani.

*Unde se colecteaza sticlele?

In municipiul Braila exista 5 centre care se ocupa de colectarea deseurilor PET:

Braicata, Stesomac-firma din Brasov are punct de lucru pe soseaua Ramnicu Sarat, Save Natura, Recumed si RER Ecologic.

“Fiecare societate de salubrizare are obligativitatea sa separe peturile de resturile deseurilor”, ne-a spus Dumitru Baja, consilierul APM.

Pe langa agentiile autorizate de colectare a deseurilor PET, [n oras exista containere amplasate in fiecare cartier. Pentru oricare dintre deseuri este destinat un container diferit. Albastru pentru hartie si plastic, verde pentru deseurile biodegradabile, iar celelalte resturi menajere se depoziteaza in tomberoane de culoare neagra. Insa nu toata lumea respecta curatenia orasului, aruncand la voia intamplarii ambalajele si sticlele goale.

*Un pet reciclat la nemti valoreaza mai mult decat un kg la noi

Daca pentru un kilogram de sticle, In Romania primesti 60 de bani, la nemti 25 de centi [ti iei doar de la un singur pet reciclat.

La 5000 de bucati de sticle ar insemna sa primesti 1250 de euro. Iar [n Romania 5000 de sticle reprezinta aproximativ 50 de kilograme, ceea ce inseamna ca doar 30 de lei obtii pe ele.

Decat sa strangi cu kilogramele saci de sticle mai bine le-ai recicla [n Germania.

Bun plan, doar ca nu ti le primeste nicaieri fara semnul german de pe cutie sau eticheta. Aceasta este recunoscut de cititorul din aparat pentru identificarea sticlelor reciclabile.

Cum brailenii nu dau mare importanta reciclarii, cei care se ocupa de asta sunt oamenii saraci care nu au o alta alternativa de a face bani si se multumesc doar cu putin. Astfel, nimeni nu incurajeaza reciclarea peturilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-