Published On: mie, Aug 1st, 2012

“Tepe” cu locuri de munca pe internet

Share This
Tags

Situatia economica si sociala dificila ii determina pe foarte multi cetateni sa accepte oferte de munca in strainatate pe care le gasesc cu ajutorul internetului. Insa, acestea se dovedesc a fi cele mai mari inselaciuni.  Numarul persoanelor care achita diverse sume de bani unor firme intermediare in schimbul primirii unor contracte de munca pe care trebuie sa le semneze a crescut considerabil. Aceste firme promit ca in cazul in care angajarea nu se va realiza, suma de bani platita va fi returnata in termen de doua luni.

Oamenii semneaza contractele, platesc sumele de bani in

contul firmei  dar in urmatoarele zile sunt anuntati prin sms ca acestea au fost reziliate.

Acestia nu sesizeaza politia decat dupa cele doua luni cand realizeaza ca totul a fost o inselaciune.

Articolul 215, din Codul Penal, prevede ca ”inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi daca s-a pricinuit o paguba” reprezinta infractiunea de inselaciune si „se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani”.

Politia atrage atentia asupra acestor infractiuni cibernetice si sfatuieste oamenii sa caute si alte informatii si pareri din diferite surse despre firmele respective. Trebuie verificat daca firma exista in realitate, daca obiectul activitatii este cel pe care il mentioneaza, daca are contactele pe care le sustine, cu angajatori din strainatate, daca aceştia exista in realitate. Este esentiala verificarea informatiilor inainte de a intreprinde orice alta actiune, achitarea unor sume de bani sau deplasarea in strainatate. Pe langa aceste inselaciuni  o consecinta mai grava poate fi exploatarea prin munca a celor care sunt trimisi in strainatate.

Alexandra Busuioc

Comentarii

comentariu

About the Author

-