Published On: mar, Aug 28th, 2012

“La meciuri sunt partenera barbatilor mei din famile care sunt pasionati de fotbal”

Share This
Tags

* Viata personala si profesionala a viceprimarului Doinita Ciocan *

Reporter: Ce amintiri aveti din copilarie? Cum era copilul si elevul Doinita Ciocan?

Doinita Ciocan: Am amintiri foarte frumoase din copilarie, amintiri ale locurile in care m-am nascut, in care efectiv am copilarit sI mi-am petrecut vacantele, amintiri cu bunicii mei. Am copilarit si mi-am petrecut vacantele alaturi de bunici mei, bunici blanzi din judetul Vrancea la confluenta Putnei cu Siretul, o zona pitoreasca as putea spune iar pentru mine deosebita. Nu mai am frati sau surori dar sunt bogata in verisori cu care am tinut si tin in continuare legatura, cu care ma intalnesc ori de cate ori am prilejul desi in ultima perioada din ce in ce mai rar deoarece fiecare si-a intemeiat familia. Ne inalnim insa la evenimente, incercam sa ne reunim toti. Sunt fericita ca am inca o familie cu generatii, cu parinti care sunt in viata si cu copii care sunt fericiti ca au inca bunicii alaturi de ei. Sunt amintiri frumoase cu veri, cu bucurii, cu scaldat in Siret sI in Putna, cu nebuniile peioadei respective, cu nazdravanii.

R: Ce va doreati sa deveniti cand erati copil?

D.C: A fost o perioada, in care mi-am dorit, cumva sustinuta si de parinti, in zona medicala. In final mi-am ales alta meserie ducandu-ma putin catre ceea ce a profesat mama mea, a fost contabil, si am spus ca ar fi bine si frumos sa ma duc pe o etapa superioara in aceasta profesie, considerand-o la momentul respectiv o profesie pentru o femeie, care putea sa evidentieze niste calitati pe care mi le consideram la timpul respectiv, de analiza, de studiu, de rabdare pentru ce trebuia sa faci, si atunci m-am dus catre zona aceasta a stiintelor economice.

R: Ce facultate ati absolvit si ce va placea cel mai mult in timpul facultatii?

D.C.:Sunt absolventa a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert. Aceasta sectie aborda putin si secventa de limbi straine, de activitate comerciala in intregime si am considerat ca aceasta facultate ar fi potrivita pentru mine la acel moment. Sunt foarte multe amintiri din timpul facultatii. Efectiv mi-a placut. Mi s-a parut o viata frumoasa.  Mama mea imi spunea la acea perioada “Ai  sa vezi, eu cred ca cea mai frumoasa perioada din viata unui om este perioada studentiei.” Aveam tabere, excursii, intalniri cu prietenii. Aveam un singur telefon la vremea respectiva dar folosit cu intensitate. Ni se pareau intotdeauna perioadele de vacanta foarte scurte. Noua ni se parea extraordinar de frumoasa viata la camin. In momentul in care copulul meu a mers la facultate i-am recomandat sa accepte caminul ca o etapa si de instruire si de amintiri deosebite. Din pacate acum nu mai este ce a fost studentia in camin. Toate sunt amintiri placute, cu colegi din toata tara. Facultatea de Comert la acel moment era unica, nici un alt centru universitar nu avea o sectie de comert. Eu am prins urmatorul an dupa ce Facultatea de Comert a fuzionat cu Facultatea de Relatii Economice Internationale, de aceea am si abordat-o si am dorit sa finalizez cursurile acesteia. As putea spune ca eram priviti poate putin ca o elita, eram  300 de studenti doar in aceasta facultate, doar la Bucuresti.

R: Care a fost primul loc de munca?

D.C.: Primul loc de munca a fost imediat dupa terminarea facultatii in 1983 la Braila prin repartitie la Oficiul Judetean de Turism. Nu aveam un alt post mai aproape de Galati, eu fiind de loc din Galati, si atunci postul pe care l-am identificat a fost judetul Braila, statiunea Lacu Sarat, Oficiul Judetean de Turism. Acest job l-am facut trecand prin toate activitatile si etapele Oficiului de Turism pana in 1991. Din 1991 urmatorul job l-am obtinut prin concurs la Camera de Comert si Industrie care se infiintase la acel moment, activitatea camerei de comert fiind un mixt intre activitatea privata si activitatea de stat. Am considerat ca ceea ce invatasem as fi putut aplica la momentul respectiv in 1991.

R: Cand ati intrat in administratie?

D.C.: Din 2001 am intrat efectiv in administratie la Agentia Judeteana pentru ocuparea  Fortei de Munca pana in 2004. Am avut o perioada de activitate in zona privata, 2004-2008, activitate comerciala pe o societate privata, si activitate financiara pe o franciza a bancii VolksBank. In aceeasi perioada am fost si consilier municipal.  Din 2008 pana in prezent direct in Primaria municipiului Braila pe functia de viceprimar provenind din consilier municipal.

R: Cum este viata dumneavoastra de familie si cum va petreceti sarbatorile in familie?

D.C.: Sarbatorile sunt punct fix in familia noastra. Avem bucuria ca parintii sa ne fie sanatosi si sa putem sa petrecem  sarbatorile cu ei. Ne adunam toti ori la Galati, unde traiesc parintii mei, ori in judetul Bacau, orasul Comanesti,o zona submontana unde petrecem cele mai multe sarbatori pentru ca este o zona extraordinar de frumoasa atat iarna cat si primavara si unde vin si parintii de la Galati, si parintii sotului meu, rudele sotului meu care inca sunt acolo, verii, nepotii si ne bucuram impreuna de sarbatorile de iarna. Craciunul fara discutie se petrece in familie ca si sarbatorile Pastelui.

R: Cum arata o zi de concediu, fara munca?

D.C.: Nu cred ca exista. Chiar si intr-o zi de concediu sunt o persoana matinala si mai putin nocturna. Asa am fost si in timpul facultatii. Prefer sa imi incep lucrul foarte de dimineata si pe la 6,7 sau 8 sa ma indrept spre casa chiar daca am gandurile tot catre activitatile pe care le-am lasat si la care ma intorc a doua zi. Vacantele au fost foarte rare in ultima perioada. Dupa ’90 nu imi aduc aminte sa fi petrecut trei saptamani intregi de concediu. Cel mai mult au fost doua saptamani sau 10 zile de concediu in care am fost plecati efectiv in concediu. Nu ma plang, mi se pare firesc, asa este facuta viata acum, trebuie sa fi activ ,sa fi implicat in tot ceea ce se intampla pentru a aborda in mod corect lucrurile de care esti responsabil. Ma bucur foarte tare cand vine copilul in vacanta pentru ca incerc sa petrec mai mult timp cu el desi nu se poate pentru ca niciunde nu scrie ca azi a venit copilul acasa si trebuie sa reducem programul. Cam astea sunt lucrurile, poate banale ale unui om normal cu o familie nu foarte mare din pacate. Regret ca nu este mai mare sau ca nu am avut mai multi copii dar ma bucur de ceea ce mi se intampla acum si de familia mea.

R: Ce hobby-uri aveti?

D.C.: Mi-ar placea sa citesc foarte mult sau sa stiu ca stau fara grija, ca nu suna telefonul, ca pot citi ce doresc sau ca pot privi la televizor. Imi plac emisiunile sportive. De pe la 7, 8 ani inclusiv in facultate am practicat baschetul. Nu imi sunt straine nici celelalte sporturi, inclusiv fotbalul. La meciuri sunt partenera barbatilor mei din famile care sunt pasionati de fotbal. Nu imi sunt indiferente si nu sunt straina nici de celelalte ramuri sportive volei, hambal si mi-ar placea intr-o zi libera sa revin pe un teren, poate chiar de baschet. Am mai incercat cu copilul din cand in cand si spun eu ca nu mi-am pierdut indemanarea dar lucrurile acestea trebuiesc exersate si au farmecul lor la o anumita varsta.

R: Unde va petreceti vacantele?

D.C.: Oriunde, numai vacanta sa fie! Nu am pretentii. Intr-o anumita perioada preferam si prefer in continuare marea. Dar dupa mare mi se pare ca a petrece o perioada de 2,3 sau 4 zile la munte e un program excelent, ca te poti relaxa si poti sa revii la lucru cu o alta minte, cu mintea mai limpede si cu un alt tonus. Deci, imi plac in egala masura marea si muntele. Nu sunt pretentioasa sa imi doresc in mod special strainatatea. Imi plac si vacantelein tara si in strainatate. Nordul Moldovei este o zona exraordinara. M-as intoarce acolo ori de cate ori as avea prilejul. Pana acum doi sau trei ani in vacantele de 5 zile, o saptamana pe care le aveam ne duceam impreuna cu prietenii din Braila in nordul Moldovei. Am descoperit acele locuri si am ramas prieteni cu oamenii de acolo. Sunt locuri extraordinare in care te poti simti bine de dimineata pana seara fara sa faci absolut nimic, doar sa te trezesti, sa discuti cu oamenii respectivi. Au o limpezime, o claritate a mintii si a judecatii si o privire corecta si fara temere incat te relaxeaza total. Nordul Moldovei mi se se pare exelent, extraordinar de frumos.

R: Care a fost cea mai mare realizare pe plan profesional? Dar pe plan personal?

D.C.: Pe plan personal cea mai mare realizare este familia. Daca ai familia alaturi de tine orice lucru care poate fi greu ti se pare mai usor sau il poti aborda mai usor. Pe plan profesional eu consider ca este o realizare tot ceea ce fac in fiecare zi sau tot ceea ce am facut in fiecare etapa. Fiecare etapa trebuie sa aiba niste tinte, niste principii. Am principii de la care eu nu abdic pe plan profesional si pe plan familial. Sunt niste lucruri pe care ma stradui sa le realizez, si atunci consider ca fiecare etapa a avut si are implinirile ei.

R: Considerati ca ati ajuns la apogeul carierei sau mai exista loc pentru alte reusite?

D.C.: Cred ca mai exista. Trebuie sa ne propunem ca pana la finele perioadei de activitate profesionala sa facem cate ceva. De altfel asa mi-am si propus inclusiv pe partea de instruire. Eu consider ca in fiecare an sau la anumite perioade trebuie sa abordezi si zona de instruire pentru ca nu e suficient ce ai invatat. Lucrurile sunt deosebit de dinamice si atunci trebuie sa abordezi prin instruire perioada respectiva.

R: Care ar fi treapta cea mai inalta pe care ati vrea sa o atingeti in cariera dumneavoastra.?

D.C.: Cred ca in acest moment este o treapta. Urmeaza sa ma gandesc la urmatoarea treapta. E firesc sa spui ca functia de viceprimar este o treapta foarte inalta si e corect spus pentru ca este in zona administrativa si cu responsabilitati pe masura dar chiar si urmatoarea treapta, daca va fi sa fie tot in zona de executie eu o voi aborda tot ca pe o perioada in care trebuie sa performezi si in care ai responsabilitatile postului respectiv.

R: V-ati gandit sa candidati la postul de primar?

D.C.: Nu.

R: Cand ati intrat in PSD? Care a fost partidul cu care v-ati inceput viata politica?

D.C.: Mi-am inceput viata politicacu P.D.S.R. in 2000 si acesta a ramas pana in acest moment.

R: Cum va caracterizati munca din PSD?

D.C.: Poate fi si mult mai buna. Abordarea celor doua secvente intr-o zi cu intensitate inseamna foarte mult. Mai sunt multe de facut pe zona de activitate de partid. Sunt presedinta a organizatiei municipale de femei si eu consider ca aici mai am multe de facut alaturi de colegele din partid pe care le abordez si pe o zona de relatie de prietenie pentru ca pana la urma slujim si suntem dedicate acelorasi principii si activitati in cadrul partidului. Mai am multe de facut alaturi de colegele de partid.

R: Sunteti multumita de activitatea si realizarile dumneavoastra?

D.C.: Intotdeauna trebuie sa iti propui mai mult. Iti propui lucruri, obiective pe care treuie sa le realizezi si trebuie sa treci la etapa urmatoare pentru a fi multumit.

R: Daca ati putea ati schimba ceva?

D.C.: Nu cred. Cel putin in viata personala nu as schimba nimic sub nici o forma, mi se pare chiar foarte frumoasa viata mea de familie. Poate ar trebui mai putina rigiditate fata de atitudinile, comportamentul si comunicarea, sau mai bine zis o mai buna comunicare cu copilul pentru ca traim alte vremuri. I-am spus-o si o recunosc si fata de copil ca nu trebuie privit in trecut ci trebuie privit spre viitor, nu spre ceea ce am facut noi si cum am facut noi ci spre ceea ce se intampla acum si ceea ce trebuie ei sa faca in continuare. In rest, si esecurile le-am privit ca atare si am incercat sa revin si sa vad unde am gresit pentru ca trebuie sa privesti si sa spui  ca ai si gresit in anumite momente pentru a putea stii ce ai de indreptat. Nu cred ca a recunoaste ca ai gresit e condamnabil sau ca e un lucru pe care nu il poti comunica tocmai pentru a-l repara.

R: Cum vi se pare viata politica actuala, concurenta dintre partide?

D. C: Mi se pare fireasca in acest moment. Ne indreptam catre tot mai putine partide mari, puternice. Eu cred ca dialogul rezolva foarte multe lucruri. De aceea un dialog mai bun intre reprezentantii partidelor puternice ar rezolva mult mai multe lucruri. Pe zona politica de obicei comunicarea e facuta cu mai multe nuante tocmai pentru a da posibilitatea abordarii la un anumit moment a situatiei respective si dintr-un alt punct de vedere. E un moment dificil datorita faptului ca si perioada economica este dificila. Viata politica nu poate fi abordata fara a gandi ca exista si implicatii economice. E o perioada mai grea care printr-un dialog corect isi poate gasi solutiile.

R: Ce planuri profesionale de viitor aveti?

D.C: Sa-mi inchei mandatul alaturi de echipa care m-a promovat, m-a sustinut pe proiectele pe care ni le-am propus. Echipa este una mare a Partidului Social Democrat din Braila care coordoneaza activitatea primariei dar si a consiliului judetean. Daca proiectele vor decurge asa cum ne-am propus lucrurile vor merge bine atat pentru noi ca administratie, cat si pentru noi ca si locuitori ai Brailei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-