Published On: mie, Aug 8th, 2012

“La absolvirea facultatii eram cel mai bogat dintre colegii mei, aveam doua fete”

Share This
Tags

* Interviu cu Inspectorul Scolar Judetean Braila, Prof. Iulian Danielescu *

Reporter: As dori sa ne spuneti cateva cuvinte despre dumneavoastra;

I.Danielescu: M-am nascut in Valea Canepii, Comuna Unirea, si dupa ce mi-au spus parintii, am locuit acolo pana la varsta de 6 luni, apoi in orasul Braila;

R: Ce va doreati sa deveniti la varsta copilariei?

I.D: Pe la varsta de 6 ani imi doream sa devin cosmonaut. Nici in timpul liceului nu ma gandeam sa devin profesor de matematica, ca majoritatea colegilor mei, doream sa urmez politehnica, asa era curentul atunci, facultatile de profesori erau pe a doua linie, insa am constatat ca nu ma pricep decat la matematica;

R: Dupa liceu a urmat facultatea, ce si unde ati absolvit?

I.D: Am urmat cursurile Universitatii Alexandru Ioan Cuza, facultatea de Matematica Iasi si am fost Sef de Promotie in anul 1985;

R: Cum a fost perioada studentiei si care a fost cel mai indraznet lucru pe care l-ati facut?

I.D: Perioada studentiei a fost deosebit de frumoasa. Cel mai indraznet lucru, a fost faptul ca eram antrenorul echipei de fotbal din promotia mea si am castigat cupa pe facultati. Nu eram jucator, dadeam doar directive. La banchetul de terminare a facultatii colegii mei au constat faptul ca eram cel mai bogat dintre ei, datorita faptului ca aveam doi copii. Dupa absolvire am lucrat trei ani la Unirea Focsani, dupa care am fost detasat la Colegiul National Nicolae Balcescu, apoi am dat concurs si am ocupat post, unde am catedra si in momentul de fata.

R: Sunteti casatorit, copiii v-au urmat in cariera?

I.D:Sunt casatorit dar nici una din fetele mele nu au dorit sa se faca profesori, una a terminat electronica si cealalta informatica.

R: Ce fel de muzica ascultati, unde va place sa va petreceti vacantele?

I.D: Imi place muzica rock, in functie de dipozitie ascult si hard-rock. Am vizitat aproape toata lumea insa cu exceptii: America Centrala, America de Sud, Spania. Am petrecut vacante foarte frumoase pe Dunare, nu stiu cati braileni au cunostiinta de frumusetea locurilor din imprejurimile Brailei, nu dintre betoanele orasului. Din cele trei luni cat are vacanta un profesor, te duci in excursii, maxima a fost de o luna jumate, petrecuta in Canada.

R: Faceti sau ati facut parte vreodata dintr-un partid politic?

I.D: Din ‘90 pana in prezent n-am gasit nici un partid la care sa ader. Intr-adevar am avut mai multe propuneri, dar nu ma simt apropiat de viata de partid, mai ales ca acest lucru presupune sedinte si cred ca am o alergie din cauza celor din liceu si facultate cand erai obligat sa fii prezent la sedintele UTC.

R: Cum vedeti invatamantul scolar brailean din scaunul de Inspector?

I.D: Avem de munca. Dupa examenul de bacalaureat se pare ca stam bine sau cel mai bine in comparatie cu celelalte judete. Sistemul trebuie imbunatatit inca de la nivelul primar, gimnazial si apoi cel liceal, elevii sa nu se mai axeze doar pe limba romana si matematica. Sa incercam sa pregatim elevii judetului cat mai bine.

R: Cum a evoluat invatamantul romanesc dupa Revolutie?

I.D:Din punct de vedere al profesorului de matematica, nu este nici o schimbare. Elevii sunt aceeasi, altfel spus inainte aveau uniforma si acum nu, matematica este aceeasi. Matematic vorbind nu s-a schimbat nimic.

R: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta invatamantul brailean?

I.D: Inspector sunt de o luna si jumatate, in afara problemelor zilnice,  ar trebui marjat pe calitate. As fi incantat pentru profesori, invatatori si educatori sa-si faca cat mai bine treaba pentru care sunt platiti, zi de zi, ora de ora. In acest fel toata lumea ar avea de castigat, elevii, parintii, profesorii.

R: Considerati ca ati ajuns la apogeul carierei , de la acest punct mai exista culoar pentru realizari?

I.D: Apogeul carierei este totdeauna alaturi de elevii mei. Aici la inspectorat fac munca administrativa insa ramane o parte si de catedra obligatorie. Imi doresc ca la acest punct al carierei, sa fac mai mult pentru invatamantul brailean, asa cum la catedra fac doar pentru elevii mei.

R: Vi se da sansa sa opriti timpul, in ce an l-ati opri si de ce?

I.D: M-as opri in 1985 la terminarea facultatii, in primul rand pentru ca eram foarte tanar si mi se pare perioada cea mai frumoasa a tuturor tinerilor.

Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-