Published On: mie, Iul 4th, 2012

Yankee, go home!

Share This
Tags

Excelenţei-sale, domnului ambasador al SUA la Bucureşti

Domnule ambasador Mark Gitenstein,

Rar am întâlnit oameni care să cumuleze atât de mult tupeu şi o statură diplomatică atât de liliputană înăuntrul uneia şi aceleiaşi personalităţi. Personalitatea la care fac referire vă aparţine, vai, în exclusivitate, şi nu vă face cinste câtuşi de puţin. Sunteţi extrem de obraznic şi extrem de mărunt, domnule ambasador, un exemplu negativ pentru tinerii diplomaţi de carieră care s-ar amăgi cu ideea că ar avea ceva de învăţat de la lumea civilizată pe care se presupune că o reprezentaţi în România, o ţară de sălbatici şi de hoţi, nu-i aşa ? Observ că sunteţi din ce în ce mai preocupat de situaţia instituţiilor democratice de la noi, în special de cea a justiţiei, dar nu sunteţi deloc îngrijorat de calitatea actului de justiţie. Observ că nu pomeniţi nimic despre posibilele judecăţi strâmbe ale justiţiei, despre abuzul de justiţie care a luat locul injustiţiei de până acum. Dacă statutul diplomatic nu vă permite să comentaţi actul de justiţie, mă întreb cu ce drept comentaţi acţiunile guvernului sau ale parlamentului, instituţii la fel de democratice ca şi justiţia. America ar fi trebuit să fie îngrijorată de avalanşa de credite pe care guvernele din ţara dumneavoastră le-au încurajat sistematic, ani de-a rândul, declanşând o isterie naţională ale cărei urmări le suportăm cu toţii astăzi. America ar trebui să fie preocupată de lăcomia nestăvilită a propriilor ei bancheri, la rândul lor vinovaţi de starea economică şi financiară dezastruoasă a întregii planete, o criză care ne-a întors pe toţi cu aproape un secol în urmă. Nu ne mai consideraţi o colonie periferică, bună doar pentru amplasarea ambiţioaselor scuturi militare antiruseşti, scutiţi-ne de umilinţa supremă de a ne considera o a doua Americă de Sud. Vă băgaţi nasul în toate oalele şi ulcelele din bucătăria noastră, domnule ambasador, vă băgaţi degetele în mâncarea noastră fără să vă fi spălat cu apă şi săpun în prealabil, vă lingeţi pe degete şi apoi daţi verdicte – asta-i bună, asta nu-i bună. Ştiţi cine e bine să fie numit într-o dregătorie, ştiţi cine merită să rămână într-o funcţie, ştiţi cine greşeşte şi cine e corect, îi ştiţi pe corupţii noştri mai bine ca noi şi îi creditaţi nepermis pe cei care vi se închină. Nu vi se pare că aţi început să semănaţi cu Dumnezeu ? …

Aş vrea să cred că nu gazele de şist sunt cele care v-au creat disconfort abdominal şi că nu starea măruntaielor dumneavoastră vă conduce în judecăţile pe care le faceţi la adresa guvernului şi a parlamentului. Aş vrea să cred că singurul prieten pe care-l aveţi în România, Băsescu Traian, nu v-a promis nimic din subsolul ţării, căci ceea ce Traian promite Băsescu compromite. Dacă preşedintele nostru v-a făgăduit ceva, fiţi sigur că nu e nici măcar un gheşeft la mijloc. Noi, românii, îl tot aşteptăm să demisioneze în cinci minute de vreo câţiva ani buni. Ne-a promis asta şi nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, s-a ţinut de scaun. De acelaşi scaun de care dumneavoastră, domnule ambasador, l-aţi legat cu funii trainice, să nu cumva să vă cadă de-acolo protejatul. Vă sfătuiesc prieteneşte s-o mai răriţi cu vizitele pe la Cotroceni, mai ales dacă sunteţi însoţit de vreun grangur al unei companii sau al unui consorţiu din America, căci justiţia română, aşa bravă cum a devenit ea peste noapte, s-ar putea să vă acuze că faceţi trafic de influenţă sau concurenţă neloială. Cum o să răspundeţi la astfel de acuzaţii ? Cum a răspuns şi sergentul american care l-a omorât pe Teo Peter ? … Sau poate vă bazaţi pe Monica Macovei, muza dumneavoastră care inspiră şi justiţia din România… Ştiţi cum se traduce Daniel Morar în limba engleză ? Dan Miller. Poate îl adoptaţi si-l naturalizaţi în SUA. Sigur o să vă scape de republicani, le face dosare tuturor şi îi trimite la Sing-Sing.

În încheiere vă reamintesc că România v-a primit ca oaspete, fie el şi musafir diplomatic, iar nu ca părinte dojenitor. Nu vă mai bateţi atât capul şi nu ne mai bateţi la cap cu democraţia noastră bolnavă, că aproape jumătate de secol Americii nu i-a păsat ce mâncăm, cum dormim, cu ce ne spălăm sau cum ne creştem copiii. Nu ne-am speriat noi de ruşi, n-o să ne speriem acum de americani. YANKEE, GO HOME !!

Primiţi, vă rog, asigurarea profundului meu dispreţ.

Marius Beşchea

P.S.  Transmiteţi-i preşedintelui Obama calde salutări de la un român supărat pe America.

P.P.S.  „Curtea Constituţională e o instituţie penibilă”. Am pus ghilimele pentru că nu vreau să fiu acuzat că-l plagiez pe Băsescu Traian, singurul dumneavoastră prieten din România. Această propoziţie nu v-a dat dureri de cap ? Era cumva o afirmaţie cu un înalt conţinut democratic ?

Comentarii

comentariu

About the Author

-