Published On: vin, Iul 27th, 2012

Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!

Share This
Tags

* Politistii de la orasele Ianca, Faurei si Insuratei au desfasurat activitati de informare a cetatenilor in toate comunele arondate acestora

Politistii au fost prezenti in locurile aglomerate din mediul rural, in piete si targuri comunale, oferindu-le cetatenilor peste 1.000 de materiale de informare. Acestia au stat de vorba cu oamenii si i-au sfatuit sa ia atitudine in fata unor situatii care constituie incalcari ale legii, apeland numarul pentru urgente 112.

Mesajul a fost bine primit de cetateni care au apreciat aceasta campanie de informare si au adresat intrebari referitoare la legislatia electorala in vigoare.

Afisele campaniei au fost postate la sediile tuturor primariilor, sectiilor de votare, posturilor de politie comunale, precum si la unele societati comerciale, in locuri cu vizibilitate mare si intens circulate de cetateni.

Reamintim ca, in contextul campaniei generata de referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei, Ministerul Administratiei si Internelor desfasoara, in perioada 16- 29 iulie 2012, o campanie de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la sanctiunile prevazute de lege in cazul votului ilegal si a mitei electorale, avand ca slogan „Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!”.

Campania se adreseaza tuturor cetatenilor romani cu drept de vot si, in special, tinerilor care implinesc varsta de 18 ani si care voteaza pentru prima data;

Obiectivele acestei campanii sunt informarea si constientizarea cetatenilor cu drept de vot asupra sanctiunilor legale prevazute pentru incalcarea legislatiei in vigoare.

In cazul in care va aflati, in ziua referendumului, in alta localitate decat cea in care sunteti inscris in lista electorala, puteti vota  pe o lista suplimentara, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.

Autoritatile au prevazut masuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetatenii care savarsesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii.

Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile, de la data referendumului, in care Biroul Electoral Central va inainta copiile listelor electorale permanente, respectiv, tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare, Autoritatii Electorale Permanente.

Acestea vor fi verificate in vederea depistarii eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmarire penala in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

Alegatorul care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului risca inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Si tentativa se pedepseste cu inchisoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-