Published On: mar, Iul 3rd, 2012

USL a demarat actiunile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu

Share This
Tags

*Schimbarea Avocatului Poporului

USL planuieste suspendarea presedintelui Train Basescu. Pentru a ajunge la acest lucru trebuie sa fie urmati niste pasi rapizi in urmatoarele zile.

Ca sa se ajunga la acest lucru, un prim pas ar fi ca Avocatul Poporului, care are puterea de a ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta ale Guvernului.

Acest pas a fost deja demarat, iar USL-ul il va propune pe Valer Dorneanu drept interimar al functiei reprezentata de  Avocatul Poporului. Uniunea are in vedere modificarea Legii de functionare a Curtii Constitutionale astfel incat aceasta sa nu mai aiba aviz obligatoriu pe hotararile Parlamentului, ci aviz consultativ. Guvernul Ponta doreste sa schimbe Legea astfel incat sa poata modifica usor si componenta Curtii Constitutionale, care este considerata fidela Presedintelui Traian Basescu.

*Reorganizarea CCR, astfel incat sa nu mai fie sub dominatia presedintelui sau a PDL-ului

USL are in vedere si inlocuirea celor doi judecatori de la Curtea Constitutionala, judecatori acuzati de incompatibilitate de catre Ministrul Justitiei, odata ce Legea de functionare a CCR este modificata. Presedintia impreuna cu PDL detin la momentul actual in CCR  trei judecatori numiti.

Intre timp, vor putea modifica si Legea Referendumului astfel incat demiterea presedintelui suspendat sa se realizeze mai simplu. Adica cu jumatate +1 din voturile exprimate, nu cu jumatate +1 din numarul total de alegatori inscrisi pe liste, dupa cum prevede acum legea, acest lucru va fi posibil daca CCR va fi reorganizata.

*Revocarea sefilor Senatului si Camerei Deputatilor

Urmeaza schimbarea presedintilor PDL ai Senatului, Vasile Blaga si Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, astfel incat procedurile parlamentare sa fie simplificate. Legea votului uninominal pur va fi refacuta si ar putea trece usor de o Curte Constitutionala reorganizata. Schimbarea acestora ar aduce si avantajul ca, in cazul suspendarii presedintului, interimatul ar fi ocupat de noul sef al Senatului, cel mai probabil un membru USL. La momentul actual Crin Antonescu este prevazut pentru aceasta functie temporara, in cazul suspendarii lui Traian Basescu, pana la referendumul de demitere a presedintelui.

Comentarii

comentariu

About the Author

-