Published On: mar, Iul 31st, 2012

Ultimul chirurg al generatiei de aur

Share This
Tags

* Maestrul chirugiei vasculare, Dr.Cotoiu Petru, unul din fondatorii Colegiului Medicilor din Braila, se va retrage din breasla

Medicul Cotoiu Petru originar din judetul Arad, este absolvent al primei “generatii incaltate” a Facultatii de Medicina Generala Timisoara, promotia 1959. A inceput sa practice meseria la Moldova Noua, langa Bazias si din 1965 este medicul Brailei. De-a lungul anilor a incercat sa se intoarca la locurile natale din Arad, insa de cate ori vroia sa plece nu era post disponibil sau cand aparea post nu era lasat sa plece.

Chirurgia vasculara a fost initiata de Le Riche la Strasbourg acesta fiind profesor pentru multi medici romani care au facut specializarea in Franta, dintre care si doctorul Branzeu, profesor de medicina la facultatea de Medicina din Timisoara.

A avut sansa sa-l aiba ca mentor pe doctorul Ion Atanasescu, promotorul chirurgiei vasculare in Romania. A participat la nenumarate cursuri de perfectionare in domeniul chirugiei vasculare alaturi de Marius Bernard si de profesorul Pop D.Popa, care au efectuat primul transplant de cord din lume in Africa de Sud. Prin invataturile acestora, medicii romani au reusit sa scada rata mortalitatii in urma unui atatc de cord de la 40% la 10 %.

Intreaga activitatea a medicului Cotoiu Petru se bazeaza pe un studiu continuu al chirurgiei in diverse teme vasculare (artere, vene). Inspirat de un articol scris de un iranian din SUA in AJS  aparut in anul 1985, acesta a realizat prima operatie de revalvulare de vena poplitee si are realizate pana acum trei operatii de Palma prin care fluxul sangelui arterei bolnave este schimbat pe partea sanatoasa a pacientului.

In 1980 la Atena a prezentat 118 trombandarterandectomii la Congresul International de Chirugie Vasculara.

In timpul unei operatii efectuale in Spitalul din Braila, colegul sau medicul Bulboaca fiind impresionat de finetea cu care doctoral Cotoiu realiza operatia , a filmat si astfel l-a putut promova si peste hotare. Anul trecut la o clinica particulara din Italia, maestrul Cotoiu le-a impartasit medicilor chirurgici de acolo din experienta sa. Celebrele” cotoaie” sau instrumentarul doctorului a fost conceput si lucrat de propriile sale maini. Cunoscute atat in tara cat si in afara tarii aceste instrumente de dezobstructie vasculara au ajuns si sub forma de cadou la Spitalul Fundeni din Bucuresti. De un astfel de cadou a avut parte si un evreu din Manchester , insa i-a trimis o scrisoare de multumire in care specifica regretul ca acestea nu pot fi omologate.

Timp de 40 de ani doctorul a asigurat urgentele pentru tot judetul Braila, venind cateodata si din afara localitatii pentru a salva vietile pacientilor. In prezent la Compartimentul de Chirurgie Vasculara sunt angajati trei medici cu specializarea chirurgie vasculara si vor ramane doi medici incepand cu anul viitor. Convins ca a venit vremea retragerii din lumea medicala, ea fiind inevitabila, medicul lasa in urma toate cunostiintele si vasta experienta, colegilor sai. Anul trecut Colegiul Medicilor i-a organizat o aniversare pentru intreaga cariera desfasurata si pentru vietile salvate pe meleagurile brailene.

Intrebat ce presupune meseria de medic acesta ne-a rspuns ca ”un studiu continuu, spiritul de sacrificiu si foarte multa perseverenta” sunt liniile pe care le urmeaza. Durata operatiilor din acest domeniu necesita multa rabdare si calm, iar atunci cand esti solicitat chiar si la o ora tarzie in noapte trebuie sa fii prezent.

Ce nu stiu multi e faptul ca la cei 78 de ani, medicul joaca des tenis de camp si a fost in facultate coordonatorul echipei de dansuri populare, si a practicat turismul montan. Desi adoptat de orasul Braila, “a calarit” toti muntii Romaniei plecand de aici. Calatorind foarte mult pentru perfectionari, a vizitat 17 capitate, are trei copii si  o stare de spirit de invidiat pentru multi. Principiul sau in viata ”ridica-te putin flamand de la masa, dupa un sfert de ora trece insatietatea”.

Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-