Published On: vin, Iul 13th, 2012

Talharie simulata de politistii braileni

Share This
Tags

* Prin aceasta simulare, politistii au demonstrat ca spiritul civic al cetatenilor poate preveni o infractiune, salva o victima sau prinde un infractor

Pentru a atrage atentia cetatenilor cu privire la factorii de risc in ceea ce priveste producerea talhariilor, in special asupra femeilor, avand ca mod de operare smulgerea lantisoarelor si a posetelor, politisti de la Analiza si Prevenirea Criminalitatii, Biroul de Ordine Publica si Compartimentul de Informare si Relatii Publice, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, au simulat producerea unei talharii, intr-o zona intens circulata din municipiul Braila.

Hotul a „fotografiat” victima, urmarind-o cativa pasi, dupa care a incercat sa-i smulga poseta din mana, insa, pana la urma, speriat de tipetele ei, i-a rupt lantisorul de la gat si a fugit.

Un cetatean a fugit imediat dupa hot dar, nefiind destul de sprinten si vazand ca acesta ii scapa, a strigat la alti trecatori sa-l prinda si, astfel, cativa barbati de pe strada au reactionat pe masura si au oprit hotul.

Un domn carunt, aflat in trecere, s-a implicat efectiv, incercand sa puna mana pe infractor. Alertati, trecatorii s-au oprit ca sa inteleaga ce a patit femeia care striga dupa ajutor. O doamna in varsta a venit imediat langa victima si a intrebat-o ce i s-a intamplat, oferindu-se sa o ajute.

Cei care au imobilizat hotul au asteptat patrula de politie din zona care a sosit in cateva minte.

Interventia prompta a cetatenilor, care au sarit in sprijinul femeii, a avut loc datorita faptului ca victima a strigat cat mai tare dupa ajutor, iar oamenii au inteles ce se petrece. Chiar daca a fost bruscata, fapt care a dus la instalarea panicii, reactia fireasca a femeii speriate a mobilizat imediat cetatenii.

Intotdeauna strigatul de ajutor gaseste ecou in constiinta civica, iar oamenii vor lua atitudine daca vor sti ce se petrece.

Politistii prezinta multumiri domnului David si a celorlalti braileni care s-au implicat cu spirit civic, chiar si prin alarmare si strigate, pentru prinderea talharului.

Reamintim ca, Inspectoratul de Politie Judetean Braila desfasoara in luna iulie campania „Sa invatam din greselile altora”, care are ca scop prevenirea talhariilor asupra femeilor si copiilor/ adolescentilor din municipiul Braila.

In anotimpul estival etalarea de bijuterii sau utilizarea neglijenta a telefonului mobil pe strada sunt doar cateva dintre circumstantele favorizante pentru producerea talhariilor

Conform articolului 211 din Codul Penal, talharia este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 20 de ani.

Premisa de la care a pornit campania consta in faptul ca populatia trebuie sa fie informata cu privire la masurile minime pe care trebuie sa le adopte pentru a evita situatiile neplacute in care ar putea fi victime ale celor care fac din talharie un mod de viata.

Perioada de vara presupune utilizarea unor tinute in ton cu sezonul cald, care lasa la vedere bijuterii, de foarte multe ori etalate ostentativ si care sunt foarte tentante pentru hoti. Bijuteriile de valoare ar trebui sa fie cat mai discrete pe timpul zilei, motiv pentru care femeile vor fi indemnate sa le etaleze cu prudenta si totodata sa nu uite ca poseta este si ea vizata de hoti, de aceea este bine sa fie purtata cu grija si in masura in care este posibil, ar fi de preferat ca aceasta sa dispuna de barete sigure si, eventual, sa fie tinuta cat mai aproape de corp.

Telefoanele mobile sunt in egala masura vizate de hoti. Politistii le vor explica celor cu care vor sta de vorba ca telefonul trebuie folosit pe strada doar daca este absolut necesar si trebuie tinut intr-un buzunar sigur, in nici un caz in mana.

Campania „Sa invatam din greselile altora” se adreseaza femeilor si copiilor/adolescentilor. Ambele segmente de populatie vizate sunt categorii cu un grad crescut de vulnerabilitate, datorita fragilitatii si a capacitatii fizice mai scazute de autoaparare in fata infractorilor, care sunt de cele mai multe ori barbati. Femeile sunt victime ale talharilor, deoarece obisnuiesc sa etaleze frecvent bijuterii de valoare si totodata poarta un accesoriu nelipsit- poseta, toate acestea reprezentand o tentatie pentru persoanele rau intentionate. In egala masura, copiii, carora parintii le cumpara telefoane mobile, de cele mai multe ori destul de scumpe, nu sunt suficient de bine informati, astfel incat sa evite pe cat posibil utilizarea excesiva a acestora in locuri publice aglomerate, atragand astfel atentia infractorilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-