Published On: lun, Iul 23rd, 2012

Sindicatele din invatamant isi spun cuvantul

Share This
Tags

La Bacalureatul  din 2013, sindicalistii cer sa se sustina probe diferentiate in functe de tipul de profil al elevului.

Reglementarea benefica a Legii educatiei Nationale nr.1/2011 o reprezinta bacalaureatul diferentiat, care poate fi aplicat din anul 2016, datorita articolului 361 din legea sus mentionata care stipuleaza ca reglementarea se aplica generatiei de elevi care intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013, insa sindicatele sunt de alta parere.

Conform articolului 77, alin. 4, structura Bacalaureatului se prezinta astfel: proba E scrisa, de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal, cuprinde, in afara de proba scrisa la Limba si literatura romana, si doua probe scrise, diferentiate in functie de profil si filiera.

La profilul real din filiera teoretica cele doua probe sunt matematica plus proba transdisciplinara din stiinte de genul: fizica, bilogie, chimie. Pentru profilul umanist din filiera teoretica se sustine o proba de circulatie internationala plus o proba transdisciplinara din istorie, geografie, stiinte socioumane; pentru filiera tehnologica exista proba scrisa conform cu profilul si proba transdiciplinara specifica domeniului de pregatire. La filiera vocationala se da proba practica sau scrisa, conform cu profilul si/sau specializarea, cat si proba transdisciplinara.

In lumina acestei legi actuale, sindicalistii cer in mod imperios ca din 2013 sa se modifice sistemului de organizare a Bacalaureatului pentru ca urmatoarea generatie de elevi sa se bucure de beneficiile acestor reglementari, putandu-se astfel ridica rata de promovabilitate, aducand pe piata muncii noi forte proaspete care sa sustina economia nationala, nu o generatie de someri.

Aceste noi adoptari ale legii vin in ajutorul elevilor care nu sunt de acord sa sustina probe la discipline care nu intra in structura esentiala a profilului studiat in unitatea de invatamant.

Comentarii

comentariu

About the Author

-