Published On: lun, Iul 16th, 2012

Seceta din productia agricola generata de canicula lunii Cuptor

Share This
Tags

* Pentru a salva ce a ramas dupa vijeliile din aceasta perioada, fermierii sunt nevoiti sa irige culturile atat dimineata cat si seara

Canicula si lipsa de precipitatii din acest an afecteaza toti agricultorii din judet. {n conditiile [n care de la [nceputul lunii, temperaturile au fost cu 5 grade Celsius mai mari fata de normal, iar furtunile si ploile cu grindina care au urmat acestei secete au dus la afectarea grava a culturilor, este posibila o crestere a preturilor din toamna.

Pentru a salva ce a ramas dupa vijeliile din aceasta perioada, fermierii sunt nevoiti sa irige culturile atat dimineata cat si seara, [n special la legume. Aceste irigari asigura o umiditate necesara producerii unei recolte care sa acopere costurile de productie, astfel agricultorii nu sunt nevoiti sa creasca preturile pentru a recupera pagubele.

Din statisticile Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, reiese ca productia la grau din zona de terasa este la jumatate fata de  cea din zona Insulei Mari a Brailei. La culturile prasitoare cum sunt porumbul si floarea-soarelui, situatia este la fel de disperata, deoarece masa vegetativa care s-a dezvoltat [n urma ploilor din luna mai, nu rezista la temperaturile ridicate de peste 55 grade Celsius la soare.

Din aceleasi statistici ale DADR rezulta ca, la nivelul judetului sunt afectate de seceta aproximativ 150.000 ha, dintre care 65.870 ha cultivate cu porumb si 55.122 ha cu floarea-soarelui. {nsa, din fericire, situatia nu este compromisa [n totalitate, gradul de calamitare fiind [n proportie de 30% pe majoritatea suprafetelor, doar o mica parte, de numai 4.600 ha fiind afectata [n totalitate.

Costina Anghel

Comentarii

comentariu

About the Author

-