Published On: mar, Iul 10th, 2012

Scolile postliceale, solutia pentru cei care nu au luat Bac-ul

Share This
Tags

Ecaterina Androneascu incearca sa gaseasca solutii  pentru candidatii care au picat bacalaureatul. Una dintre acestea ar fi propunerea de anul trecut, care se referea la dezvoltarea unei retele mai mari de scoli postliceale, unde tinerii pot fi admisi fara diploma, si meditatii gratuite in universitati.

Promovabilitatea la sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, la nivel national, este de 43,04%, inainte de solutionarea contestatiilor, cu 1,43% mai mica fata de cea din 2011. In aceste conditii, universitatile sunt, la randul lor, in pragul unui dezastru din cauza “materiei prime” care o reprezinta absolventii cu Bacalaureatul luat.

”Pentru cei care nu au luat Bacalaureatul, ma pot folosi de initiativa pe care am avut-o anul trecut (meditatii gratuite la matematica, fizica si chimie, organizate la Universitatea Politehnica – n.r.). Una dintre solutii este sa ne gandim sa dezvoltam o retea mai mare de scoli postliceale, unde ei pot intra fara diploma de bacalaureat si se pot pregati pe domenii cerute pe piata muncii. Alta ar fi legata de calificarea la locul de munca oferita de angajatori, aceasta pregatire fiind sustinuta si prin intermediul Ministerului Educatiei. Apoi, va trebui sa analizam daca toti absolventii liceelor tehnologice s-au prezentat la examenele de evaluare a competentelor. In situatia in care s-au prezentat si au certificate, sa fie indrumati sa se angajeze pe baza acestor certificate. De asemenea, daca numarul celor care nu s-au prezentat este foarte mare, sa incercam sa mai organizam o sesiune pentrun certificarea competentelor prin liceele tehnologice”, a explicat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ministerul Educatiei va analiza necesarul de scoli postliceale dupa ce vor fi afisate rezultatele finale la sesiunea de vara a bacalaureatului.

Intrebata a cui este vina pentru rezultatele slabe de la bacalaureat, Andronescu a spus ca nu se poate vorbi despre un singur vinovat. “Nu cred ca putem vorbi despre un singur vinovat, ci de un complex de factori care trebuie sa isi asume responsabilitatea. Presedintele Obama spunea ca performanta unui elev depinde de cel care sta in fata clasei”, a spus ministrul.

In continuare, Ecaterina Andronescu a explicat ca nu doar profesorii sunt vinovati pentru rezultate. “Elevul este produsul profesorilor, societatii si familiei”, a explicat Andronescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-