Published On: mar, Iul 31st, 2012

Salvarile din dotarea SAJ-ului actioneaza la standarde europene

Share This
Tags

* CEA MAI VECHE SALVARE ARE 14 ANI

Serviciul de Ambulanta Braila functioneaza din anul1985 si avea la acel moment 130 de autoturisme marca dacia break. Astazi garajul acestuia detine 45 de ambulante pentru tot judetul din care 30 asigura primul ajutor in oras.

Ambulantele se impart in trei categorii: de tip A pentru transportul persoanelor dependente de dializa sau a persoanelor ce se externeza din spital, de tip B “minidispensar-ul” cu asistent medical si sofer si de tip C “minispitalul”, cu medic, asistent medical si sofer.

Cea mai “batrana” ambulanta din dotarea SAJ este un fiat ducato, are 14 ani si se afla in garajul statiei de la Dudesti deservind satele Zavoiaia, Ciresu, Dedulescu, Rosiori, Ulmu si Baraganu. Aceasta “salvatoare” are la bord 515.793 de kilometri efectuati si se deplaseaza cu sofer si asistent medical. De-a lungul timpului a salvat nenumarate vieti omenesti cu seriozitate si promptitudine. Cazurile grave sunt aduse la serviciul de Primire Urgente ale spitalului.

La Serviciul de Ambulanta se primesc zilnic 150 de solicitari de prim-ajutor. Masinile acestui serviciu parcurg intr-un an dupa spusele Managerului Silviu Radu, 2 milioane de kilometri, insemnand de 4 ori ocolul pamantului. Dotarile “salvatoarei” sunt conform standardelor normelor impuse de UE iar intretinerea corecta a tot ce inseamna mecanica si aparatura medicala isi poate dovedi oricand eficienta.

Ultimile patru salvari au fost achizitionate anul trecut, doua marca Volkswagen si doua marca Citroen, din care trei sunt de tip B si una de tip C. Salvarea este echipata cu instalatie de telemedicina, aparatura de electrosoc pentru inima in cazuri de resuscitare, targa electronica reglabila, astfel incat pacientul nu percepe denivelarile drumului prin care trece masina, aparatura EKG, pulsoximetru, aparat de respirtie artificiala si trusa de prim ajutor.

Instalatia de telemedicina permite transmiterea datelor vitale ale pacientului in timp real, prin sistem wireles, catre destinatia salvarii, sectia UPU a spitalului. Astfel medicul de garda al serviciului de urgenta primeste inaintea sosirii salvarii datele despre ritmul cardiac, glicemia, tensiunea, pulsul cat si traumatismele suferite si starea pacientului.

Tehnica a avansat usurand si scurtand timpii de miscare si de “salvare” a celui aflat la ananghie sI fara de ajutor.

Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-