Published On: joi, Iul 19th, 2012

Sa traiti bine!

Share This
Tags

Povestea unei familii care se chinuie sa supravietuiasca regimului

S. Maria, pseudonimul asupra caruia am convenit pentru a-i proteja identitatea traieste lunar dintr-un salariu de 548 de lei.

Femeia in varsta de 47 de ani are doua fete, una dintre acestea este eleva la liceul “Nicolae Iorga”, iar cea mare studenta la Facultatea de Drept din Galati.

Cum sotul femeii si tatal tinerelor a decedat, Maria este nevoita sa-si intretina copii dintr-un salariu mizer de nici 550 de lei.

Inainte de moartea acestuia, femeia nu i-a facut asigurare de viata sotului, asfel nu beneficiaza de niciun fel de ajutor de pe urma acestuia.

}i de parca asta nu ar fi fost de ajuns. Maria, alaturi de cele doua fete ale sale locuieste intr-o casa, insa cu toate ca este a lor, nu detine acte doveditoare. Cum nu-si permite sa faca succesiunea

nu au posibilitatea de a scoate la vanzare casa, ramanand cu facturi emorme la gaze sau energia electrica.

Toate aceste dari pe care femeia este obligata sa le plateasca statului pentru a le oferi celor doua fete conditii decente de trai au devenit o povara pentru biata femeie.

Maria lucreaza la o fabrica in afara localitatii , si face 30 km in fiecare zi naveta. Programul ei nu este unul normal, weekendul il munceste din greu. Se trezeste in fiecare dimineata la ora 5 si se intoarce acasa undeva peste ora 19.00.

Nu se mai pune problema de gatit, de curatenie si in nici un caz de relaxare.

Astfel de cazuri, desi sunt cunoscute de autoritati, nu sunt cercetate. Angajatilor le este frica sa reclame abuzurile pentru ca si-ar putea pierde locul de munca, iar patronii se bucura de un profit mare cu un numar redus de angajati.

Salariul ei, pe cartea de munca este de 770 de lei. Din acestia insa, 81 de lei pleaca spre pensia suplimentara, 4 lei pentru ajutorul de somaj, impozitul salarial de 63 de lei, deduceri calculate 250 lei, alte retineri 32 de lei. Astfel, la final Maria ramane in mana cu 548 lei.

Din acesti bani femeia trebuie sa plateasca darile la stat, sa-si intretina cele doua fete la scoala si sa puna o mancare calda pe masa in fiecare zi.

Astfel de cazuri sunt comune in municipiul Braila, doar ca, de cele mai multe ori oamenii necajiti lasa capul plecat in fata autoritatilor care inchid ochii la problemele cetatenilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-