Published On: mar, Iul 3rd, 2012

Sa invatam din greselile altora!

Share This
Tags

* In anotimpul estival etalarea de bijuterii sau utilizarea neglijenta a telefonului mobil pe strada sunt doar cateva dintre circumstantele favorizante pentru producerea talhariilor * Conform articolului 211 din Codul Penal, talharia este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 20 de ani.

Inspectoratul de Politie Judetean Braila desfasoara in luna iulie campania „Sa invatam din greselile altora”, care are ca scop prevenirea talhariilor asupra femeilor si copiilor/ adolescentilor din municipiul Braila.

Premisa de la care a pornit campania consta in faptul ca populatia trebuie sa fie informata cu privire la masurile minime pe care trebuie sa le adopte pentru a evita situatiile neplacute in care ar putea fi victime ale celor care fac din talharie un mod de viata.

Perioada de vara presupune utilizarea unor tinute in ton cu sezonul cald, care lasa la vedere bijuterii, de foarte multe ori etalate ostentativ si care sunt foarte tentante pentru hoti. Bijuteriile de valoare ar trebui sa fie cat mai discrete pe timpul zilei, motiv pentru care femeile vor fi indemnate sa le etaleze cu prudenta si totodata sa nu uite ca poseta este si ea vizata de hoti, de aceea este bine sa fie purtata cu grija si in masura in care este posibil, ar fi de preferat ca aceasta sa dispuna de barete sigure si, eventual, sa fie tinuta cat mai aproape de corp.

Telefoanele mobile sunt in egala masura vizate de hoti. Politistii le vor explica celor cu care vor sta de vorba ca telefonul trebuie folosit pe strada doar daca este absolut necesar si trebuie tinut intr-un buzunar sigur, in nici un caz in mana.

Campania „Sa invatam din greselile altora” se adreseaza femeilor si copiilor/adolescentilor. Ambele segmente de populatie vizate sunt categorii cu un grad crescut de vulnerabilitate, datorita fragilitatii si a capacitatii fizice mai scazute de autoaparare in fata infractorilor, care sunt de cele mai multe ori barbati. Femeile sunt victime ale talharilor, deoarece obisnuiesc sa etaleze frecvent bijuterii de valoare si totodata poarta un accesoriu nelipsit- poseta, toate acestea reprezentand o tentatie pentru persoanele rau intentionate. In egala masura, copiii, carora parintii le cumpara telefoane mobile, de cele mai multe ori destul de scumpe, nu sunt suficient de bine informati, astfel incat sa evite pe cat posibil utilizarea excesiva a acestora in locuri publice aglomerate, atragand astfel atentia infractorilor.

Cum pot fi prevenite talhariile?

Evitati sa purtati bijuterii de valoare, mai ales daca aveti mainile ocupate cu bagaje, evitati aleile sau locurile mai izolate sau cu vegetatie abundenta, pastrati telefonul mobil in buzunar sau in poseta / borseta si utilizati-l cat mai putin cand sunteti pe strada, daca aveti senzatia ca sunteti urmarit, grabiti pasul si cereti ajutorul cuiva, tineti poseta (borseta) in fata, cat mai aproape de corp.

A preveni inseamna a interveni inainte ca o situatie neplacuta sa se produca. Asigurati-va ca nu invitati hotii sa va transforme in victima!

Ce facem daca suntem victima unei talharii?

Sensibilizati opinia publica, cerand ajutorul trecatorilor, strigati cat mai tare dupa ajutor, daca exista riscul sa fiti ranit, renuntati la bunurile vizate de hoti, sunati imediat la numarul de urgenta 112 pentru ca un echipaj de politie va sosi in mai putin de 10 minute, retineti cat de bine puteti semnalmentele agresorului si dati politistilor toate detaliile care vi se solicita, nu va faceti singuri dreptate pentru ca riscati ca din victima sa deveniti agresor si chiar sa comiteti o infractiune.

Chiar daca nu ati fost pagubit, faceti plangere la politie, pentru ca hotul poate actiona din nou!

Ce faceti daca asistati la o talharie?

Trebuie sa incercati sa luati atitudine verbala, ajutati victima daca a suferit vreo suferinta fizica, sunati de urgenta la 112 pentru ca cel mai apropiat echipaj de politie sa intervina, oferiti datele care vi se solicita pentru a ajuta la prinderea infractorului.

Indiferenta poate face victime, iar urmatoarea poti fi chiar tu!

Comentarii

comentariu

About the Author

-